Το μοσχάρι κατσαρόλας είναι ένα κλασικό πιάτο που συχνά συνδέεται με τις ζεστές, άνετες γεύσεις της παραδοσιακής κουζίνας. Ωστόσο, αυτή η συνταγή φέρνει έναν εξωτικό αέρα στο τραπέζι σας, συνδυάζοντας τα τρυφερά κομμάτια μοσχαριού με αρώματα και γεύσεις από τη νοτιοανατολική Ασία. Με καρύδα, λεμονόχορτο και τζίντζερ να συμπληρώνουν την πλούσια σάλτσα, αυτό το πιάτο υπόσχεται να σας ταξιδέψει σε μέρη μακρινά και εξωτικά, ενώ υπόσχεται ότι θα συναρπάσει όσους το δοκιμάσουν.
Μοσχάρι κατσαρόλας
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε κύβους
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ
- 2 κουταλιές της σούπας κόκκινη πάστα κάρυ
- 1 κουτί (400 ml) γάλα καρύδας
- 1 φλιτζάνι ζωμό μοσχαριού
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα ψαριού
- Χυμός από 1 λάιμ
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι λεμονόχορτο, κομμένο στη μέση
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Προσθέστε το μοσχάρι και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βγάλτε το μοσχάρι από την κατσαρόλα και αφήστε το στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο, το καρότο, την κόκκινη πιπεριά και το τζίντζερ. Συνεχίστε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Προσθέστε την κόκκινη πάστα κάρυ και ανακατέψτε καλά με τα λαχανικά. Επιστρέψτε το μοσχάρι στην κατσαρόλα και προσθέστε το γάλα καρύδας, τον ζωμό μοσχαριού, τη σάλτσα ψαριού, τον χυμό λάιμ και το λεμονόχορτο.
- Φέρτε το μείγμα σε βρασμό, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 1½ ώρα, ή μέχρι το μοσχάρι να γίνει τρυφερό και η σάλτσα να πήξει.
- Αφαιρέστε το λεμονόχορτο και δοκιμάστε για αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε το μοσχάρι κατσαρόλας ζεστό, γαρνιρισμένο με φρέσκο κόλιανδρο και συνοδεύοντας το με ρύζι ή ψωμί.
Καλή σας όρεξη!