«Έκρηξη» επενδύσεων για το γρήγορο ίντερνετ


Το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου ΣΔΙΤ που θα γίνει στην Ελλάδα, το οποίο προβλέπει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα 4 έτη σε δίκτυα οπτικών ινών (fiber to the home).

Το έργο με την επωνυμία ultra fast broadband (UFB) αποτελεί τμήμα του συνόλου των επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί τα επόμενα χρόνια, οι οποίες θα υπερβούν τα 4 δισ. ευρώ, για την αντικατάσταση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων χαλκού με οπτικές ίνες.

Είναι ενδεικτικό πως εκτός από το έργο ΣΔΙΤ, το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, οι 3 μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι τηλεπικοινωνιών (OTE, Vodafone και Wind), θα επενδύσουν στα δίκτυα οπτικών ινών fiber to the home, περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ.

Μόνο ο όμιλος ΟΤΕ έχει δεσμευθεί να επενδύσει 2 δισ. ευρώ στην κατασκευή υποδομών νέας γενιάς, προκειμένου να δώσει πρόσβαση σε δίκτυα οπτικών ινών σε 1 εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις έως το 2022.

Το έργο UFB προβλέπει την επένδυση 700 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών fiber to the home, σε περιοχές της χώρας οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια των ιδιωτών. Ο στόχος είναι να αποκτήσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας πρόσβαση στις γρήγορες ταχύτητες 100 και 200 Mbps οι οποίες θα είναι διαθέσιμες σε πρώτη φάση, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps.

Οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε δίκτυα νέας γενιάς θα βελτιώσουν αισθητά τη θέση της Ελλάδας, η οποία στον δείκτη για την ψηφιακή οικονομία (DESI) καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε ό,τι αφορά τις υποδομές fiber to the home στην Ευρώπη των 28.

Σύμφωνα με το δείκτη, το 2018 ο αριθμός των πολύ υψηλής ταχύτητας συνδέσεων (ultrafast broadband) ήταν μηδενικός, με την Ελλάδα να σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις μαζί με την Πολωνία, την Κροατία και την Ιταλία.

Στις περιοχές που έχουν επεκταθεί τα δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι από τους ιδιώτες παρόχους, προσφέρεται η δυνατότητα επιδότησης μέσω του προγράμματος superfast broadband (sfbb.gr) της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Για την επιδότηση των καταναλωτών έχουν δεσμευθεί περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 4 έτη. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 360 ευρώ, με το μέσο όρο της τιμής του πακέτου double play για τηλεφωνία και internet με ταχύτητες έως 100 Μbps να ανέρχεται σε περίπου 50 ευρώ το μήνα.

Τα τεύχη δημοπράτησης του διεθνούς διαγωνισμού για το έργο UFB θα εκδοθούν όταν δοθεί το πράσινο φως από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έγκριση στο διαγωνισμό θα πρέπει να δώσει η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG Regio), αλλά και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp). Η τελευταία θα πρέπει να αποφασίσει πως δεν υφίσταται ζήτημα κρατικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το διαγωνισμό, οι εγκρίσεις της Κομισιόν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ομαλά εξελίσσεται έως τώρα η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου με την οποία θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ