Σκυλογονείς και γατογονείς προσοχή: Πόσο συχνά πρέπει να κάνει ο σκύλος και η γάτα μας μπάνιο; Μια ερώτηση που ακούν καθημερινά κτηνίατροι
Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι κάθε πότε πρέπει να κάνουν μπάνιο τους τετράποδους φίλους τους. Αυτή είναι μια λογική ανησυχία, καθώς υπάρχει πρόβλημα τόσο με το συχνό μπάνιο όσο και με το όχι και τόσο. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το μπάνιο του σκύλου σας όπως το μήκος και το είδος του τριχώματος, το επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου σας αλλά και τυχόν αλλεργίες ή άλλες δερματικές παθήσεις.
Συχνότητα μπάνιου
Αν ο σκύλοςσας δεν έχει υποκείμενη δερματική πάθηση τότε δεν χρειάζεται τόσο τακτικά μπάνιο. Εκτός βέβαια και αν είναι πάρα πολύ βρώμικος. Κατά μέσο όρο, τα περισσότερα σκυλιά χρειάζονται μπάνιο σε μηνιαία βάση.
Μπορείτε να τον κάνετε και λιγότερο τακτικά αλλά δεν συνιστάται κάτω από μια φορά το τρίμηνο. Δεν συνιστάται πιο συχνά από κάθε δεύτερη εβδομάδα. Αν το επιχειρήσετε, πολύ πιθανό να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό του δέρματος.
Προφανώς η απόκλιση ανάμεσα στην δεύτερη εβδομάδα και τους 3 μήνες είναι ένα τεράστιο «κενό» αλλά κάπως έτσι επικρατεί η άποψη του μια φορά το μήνα, κατά μέσο όρο.
Ένα πράγμα που μπορεί να επηρεάσει τη συχνότητα του μπάνιου είναι και η δραστηριότητα του σκύλου σας. Περνά ο σκύλος σας πολύ χρόνο έξω; Πάτε με τον σκύλο σας για κυνήγι ή συμμετέχει σε έντονες δραστηριότητες; Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας πιο συχνά από έναν άλλο που περνά τον περισσότερο χρόνο του μέσα στο σπίτι. Εάν πάλι ο σκύλος σας χάνει αρκετό τρίχωμα, εκτός από το βούρτσισμα, το οποίο είναι ευεργετικό, το μπάνιο μπορεί πραγματικά να είναι λύση.
Διαφορετικό τρίχωμα, διαφορετική φροντίδα
Δεν έχουν όλες οι ράτσες σκύλων το ίδιο τρίχωμα. Τα σκυλιά με μεσαίο και πιο μακρύ τρίχωμα μπορεί να χρειάζονται πιο τακτικό μπάνιο, από δεύτερη έως και κάθε έξι εβδομάδες. Η σωστή συντήρηση της τρίχας του σκύλου σας, μέσω του βουρτσίσματος και του χτενίσματος, μπορεί παράλληλα να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το τρίχωμα του σκύλου σας καθαρό. Τα φυσικά έλαια του σκύλου, του εξασφαλίζουν καλύτερη μόνωση από το κρύο.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι άτριχες ράτσες σκύλων, όπως το Chinese Crested, το Xoloitzcuintle και ο περουβιανός άτριχος σκύλος μπορεί να απαιτούν εξίσου περιποίηση με τις ράτσες με μακρύ τρίχωμα. Αυτές οι ράτσες αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα «μη εβδομαδιαία μπάνια». Λόγω των ελαίων που παράγονται στο δέρμα αυτών των φυλών, απαιτείται τακτικό μπάνιο για να αποφευχθεί η συσσώρευση λιπαρότητας.
Τα σκυλιά με τρίχες σαν κορδόνια, όπως το Puli ή το Komondor δεν χρειάζονται τόσο πολύ μπάνιο όσο νομίζετε. Στην πραγματικότητα δεν απαιτείται τακτικό μπάνιο για αυτούς τους σκύλους, καθώς τα κορδόνια απωθούν το νερό και είναι απίστευτα δύσκολο να ξεπλύνετε τελείως το σαμπουάν και να στεγνώσουν. Η καλή διατήρηση σε αυτές τις ράτσες απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά το μπάνιο δεν θα είναι προτεραιότητα σας.
Μπάνιο και παθήσεις του δέρματος
Εάν ο σκύλος σας έχει υγιές δέρμα και τρίχωμα, χωρίς αλλεργίες ή δερματικές παθήσεις, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό σαμπουάν για κατοικίδια χωρίς ιατρική συνταγή. Εάν πάλι ο σκύλος σας έχει όντως αλλεργίες ή κάποια δερματική πάθηση τότε ο κτηνίατρος σας πρέπει να σας συστήσει συγκεκριμένο σαμπουάν για χρήση. Εάν πηγαίνετε το σκυλί σας σε κάποιο επαγγελματία, μπορείτε να φέρετε μαζί σας το συγκεκριμένο σαμπουάν ώστε να χρησιμοποιήσει αυτό.
Το ανθρώπινο δέρμα, γενικά, είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητο από το δέρμα του σκύλου σας. Επομένως, πολλά σαμπουάν που φτιάχνονται για ανθρώπους μπορεί να αποδειχτούν ακατάλληλα και ερεθιστικά για τον σκύλο σας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μπάνιο είναι απαραίτητο για κάθε σκύλο ενώ για το κατάλληλο σαμπουάν και την ακριβή συχνότητα, με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε σκύλου, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας.
Μπορώ να κάνω μπάνιο τη γάτα μου;
Ελάχιστες είναι οι γάτες που απολαμβάνουν να τις κάνουν μπάνιο.
Οι γάτες θεωρούνται γενικά πολύ καθαρά και περιποιημένα ζώα. Τι συμβαίνει όμως όταν η γάτα σας επιστρέφει στο σπίτι πολύ βρώμικη; Επιτρέπεται ή επιβάλλεται να κάνω μπάνιο τη γάτα μου; Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε μια σύντομη επισκόπηση επί του θέματος και μερικές πρακτικές συμβουλές.
Η φυσική φροντίδα του τριχώματος από τη γάτα
Οι γάτες είναι καθαρά ζώα και σπάνια και σπάνια λερώνονται για τα καλά. Αν και το «μπάνιο» της γάτας αναφέρεται σε ένα σύντομο και μάλλον επιφανειακό καθαρισμό, κάθε άλλο παρά ανεπαρκής είναι για τις γάτες. Η γάτα σας ξοδεύει ένα μεγάλο μέρος της ημέρας της για να περιποιείται.
Η γλώσσα ως πολυεργαλείο
Το πιο σημαντικό εργαλείο για την περιποίηση μιας γάτας είναι η γλώσσα της. Είναι το ιδανικό μέσο για τη φοντίδα του τριχώματός της. Οι πολυάριθμες θηλές που είναι επικαλυμμένες με κερατίνη της προσδίδουν μια τραχιά δομή. Αυτά τα αγκάθια, τα οποία κατευθύνονται προς τα πίσω, αποδεικνύονται επίσης ιδιαίτερα χρήσιμα κατά τη διάρκεια του κυνηγιού και της διατροφής – ένα πολυχρηστικό εργαλείο, θα λεγε κανείς.
Η γλώσσα της γάτας δεν είναι μόνο χρήσιμη για το ξεπουπούλιασμα ή την απομάκρυνση του θηράματος, αλλά και ιδανική για τον καθαρισμό και το χτένισμα του τριχώματος. Με τη γλώσσα της, η γάτα σας μπορεί εύκολα να απομακρύνει τις ακαθαρσίες, τη βρωμιά, τις νεκρές τρίχες, ακόμη και τα παράσιτα από το τρίχωμά της.
Ναι ή όχι: Πρέπει να κάνω μπάνιο τη γάτα μου;
Σε γενικές γραμμές, οι γάτες δεν χρειάζονται βοήθεια με την περιποίηση. Επομένως, το τακτικό μπάνιο είναι συνήθως περιττό.
Aπό την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει ούτε απαγόρευση να κάνετε μπάνιο για τη γάτα σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μάλιστα καλό να βοηθάτε την ψιψίνα στην φροντίδα της.
Πότε μπορείτε να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας
Οι γάτες είναι περίεργες και εξερευνούν το περιβάλλον τους χρησιμοποιώντας όλο το σώμα τους. Γι’ αυτό μπορεί κάλλιστα μια γάτα που κυκλοφορεί ελεύθερα έξω να επιστρέφει στο σπίτι εντελώς βρώμικη. Αν η αγαπημένη σας έχει κάνει λασπόλουτρο και δεν τα χει περάσει με την γλώσσα της, τότε θα πρέπει πρώτα να προσπαθήσετε να μαλακώσετε τις πιο σκληρά στρώματα λάσπης με ένα υγρό πανί.
Ακόμη και οι ηλικιωμένες ή άρρωστες γάτες χρειάζονται τη βοήθεια των δίποδων φίλων τους κατά καιρούς, αν δεν μπορούν πλέον να καθαριστούν πλήρως μόνες τους.
Ωστόσο, αν η γάτα σας αρνείται να καθαριστεί, μπορείτε να δοκιμάσετε να την κάνετε μπάνιο με πολλή προσοχή.
Συμβουλές: Πώς κάνουμε μπάνιο τη γάτα;
Πολλά μπορούν να πάνε στραβά όταν κάνετε μπάνιο τη γάτα σας. Για να αποφύγετε τυχόν τραυματικές εμπειρίρες στο μπάνιο για εσάς και τη γάτα σας, ακολουθήστε τις παρακάτω πέντε συμβουλές:
Δημιουργήστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για τη γάτα σας. Αυτό είναι σημαντικό, ώστε να μην αισθάνεται άγχος και να μην τραυματίζει με τα αιχμηρά νύχια της.
Ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού πριν από το μπάνιο. Θα πρέπει να είναι χλιαρό, ώστε η γάτα σας να μην πάθει υποθερμία ή ζεματιστεί.
Χρησιμοποιήστε είτε καθαρό νερό είτε ένα ειδικό σαμπουάν για γάτες. Το ανθρώπινο σαμπουάν, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα της γάτας σας.
Έχετε έτοιμη μια στεγνή πετσέτα πριν κάνετε μπάνιο τη γάτα σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επιταχύνετε την αγχωτική διαδικασία.
Δεδομένου ότι πολλές γατούλες φοβούνται το νερό, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και υπομονετικοί με τη γάτα σας κατά τη διάρκεια του μπάνιου.
Συμπέρασμα: Επιτρέπεται να κάνουμε μπάνιο τις γάτες ή όχι;
Με λίγα λόγια: οι γάτες σπάνια χρειάζονται βοήθεια με την περιποίηση. Είναι πολύ καθαρά ζώα και είναι εξοπλισμένες από τη φύση με τα καλύτερα εργαλεία για την φροντίδα τους. Εκτός από την περιστασιακή χρήση βούρτσας, εσείς σπάνια χρειάζεται να τις βοηθήσετε.
Μόνο στην περίπτωση που η γάτα σας είναι άρρωστη, ηλικιωμένη ή πολύ βρώμικη συνιστάται να την κάνετε μια επίσκεψη στη μπανιέρα ή το ντους σας.