Το τουρλού είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει διάφορα λαχανικά σε ένα χορταστικό και γευστικό γεύμα. Είναι ιδανικό για τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα λαχανικά είναι στην εποχή τους και γεμάτα γεύση. Το τουρλού στο φούρνο είναι μια απλή συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τα λαχανικά που έχετε διαθέσιμα. Είναι ένα πιάτο γεμάτο χρώματα και αρώματα, που θα ευχαριστήσει όλη την οικογένεια.
Συνταγή για Τουρλού στο Φούρνο
Υλικά:
- 2 μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους
- 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες
- 2 πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 2 ντομάτες, κομμένες σε κύβους
- 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε λωρίδες
- 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λωρίδες
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση:
- Προθέρμανση του φούρνου: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Προετοιμασία των λαχανικών: Σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέστε όλα τα λαχανικά και το σκόρδο. Ανακατέψτε τα καλά ώστε να αναμειχθούν.
- Προσθήκη του ελαιολάδου και των μπαχαρικών: Ραντίστε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Αν χρησιμοποιείτε πελτέ ντομάτας, διαλύστε τον στο νερό και περιχύστε τα λαχανικά.
- Ψήσιμο: Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για περίπου 40 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να πάρουν τα λαχανικά ένα ωραίο χρώμα και να μαλακώσουν.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε το τουρλού ζεστό, συνοδευόμενο με φρέσκο ψωμί και τυρί φέτα.
Καλή σας όρεξη!