Μαστέλο Σίφνου – Μπουκιά και συχώριο


Το μαστέλο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από το νησί της Σίφνου, που φτιάχνεται κυρίως κατά την περίοδο του Πάσχα. Είναι μια συνταγή που αναδεικνύει τις γεύσεις του αρνιού ή του κατσικιού, μαγειρεμένου με κρασί και μπαχαρικά, και συχνά ψήνεται σε παραδοσιακό πήλινο σκεύος.

Μαστέλο Σίφνου

Υλικά:

  • 1 κιλό αρνί ή κατσίκι (κατά προτίμηση από το μπροστινό μέρος)
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 3-4 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κιλό αμπελόφυλλα ή άχυρο (προαιρετικά, για το στρώσιμο στο πήλινο)

Εκτέλεση:

  1. Μαρινάρισμα: Βάλτε το κρέας σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέστε το κρασί, το νερό, το ξύδι, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι. Καλύψτε το και αφήστε το να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες ή κατά προτίμηση όλη τη νύχτα.
  2. Προετοιμασία του μαστέλου: Αν χρησιμοποιήσετε αμπελόφυλλα ή άχυρο, τοποθετήστε τα στον πάτο του πήλινου σκεύους. Αυτό βοηθά να αποφύγετε το κάψιμο του κρέατος και προσδίδει ένα ιδιαίτερο άρωμα στο φαγητό.
  3. Ψήσιμο: Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C. Αφαιρέστε το κρέας από τη μαρινάδα και τοποθετήστε το στο πήλινο σκεύος. Ρίξτε από πάνω την υπόλοιπη μαρινάδα και προσθέστε το ελαιόλαδο. Σκεπάστε το σκεύος με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο αν δεν έχετε καπάκι και ψήστε το στο φούρνο για περίπου 4-5 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να απορροφήσει τα αρώματα.
  4. Σερβίρισμα: Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς πριν το κόψετε σε μερίδες. Σερβίρετε το μαστέλο ζεστό, συνοδεύοντας το με πατάτες φούρνου ή χόρτα.

Καλή όρεξη!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ