Επίθεση Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα: Επιτυχής διάσωση πληρώματος του ελληνόκτητου «MV Sounion» από την αποστολή της ΕΕ


Την 21η Αυγούστου 2024, το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο «MV Sounion» δέχθηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι της Υεμένης, ενώ έπλεε κοντά στην ακτή της Υεμένης, δυτικά του λιμανιού Χοντέιντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο χτυπήθηκε από τρεις ρουκέτες και δέχθηκε πυρά από μικρά σκάφη που μετέφεραν περίπου 15 άτομα. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το πλοίο να χάσει τη δυνατότητα πλοήγησης και να παραμείνει ακυβέρνητο και φλεγόμενο​​.

Το 25μελές πλήρωμα, το οποίο απαρτίζονταν από 23 Φιλιππινέζους και δύο Ρώσους, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πλοίο. Εγκαίρως διασώθηκε από την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, υπό την επιχείρηση «Aspides»​.

Η επίθεση αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης σειράς επιθέσεων από τους Χούθι εναντίον διεθνών πλοίων στην περιοχή, οι οποίες συνδέονται με τη σύγκρουση στη Γάζα. Παρά τις προσπάθειες από την πλευρά των Χούθι να στοχεύσουν πλοία που θεωρούνται συνδεδεμένα με το Ισραήλ ή τη Δύση, πολλές επιθέσεις αφορούν ουδέτερα ή άσχετα πλοία​.

Η αποστολή «Aspides» της ΕΕ επέδειξε αποτελεσματικότητα, αποτρέποντας περαιτέρω ζημίες και διασώζοντας επιτυχώς το πλήρωμα, αναδεικνύοντας τη σημασία της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στη στρατηγικά κρίσιμη αυτή περιοχή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ