Ανατροπές στο ασφαλιστικό: Αύξηση ορίων ηλικίας και φορολόγηση του εφάπαξ


Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικές προκλήσεις και αλλαγές που επηρεάζουν εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Το 2024 φέρνει μαζί του νέους κανόνες και τροποποιήσεις που στοχεύουν στη βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά και στην προσαρμογή του στις δημογραφικές και οικονομικές εξελίξεις.

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Από τις αρχές του 2024, οι αλλαγές περιλαμβάνουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Το όριο ηλικίας αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά, φτάνοντας τα 68 έτη. Αυτή η αύξηση συνδέεται με την άνοδο του προσδόκιμου ζωής και την ανάγκη διατήρησης της ισορροπίας μεταξύ των συνταξιοδοτικών παροχών και των διαθέσιμων πόρων του συστήματος​​.

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

Μία από τις πιο ανησυχητικές εξελίξεις είναι η πιθανή μείωση των επικουρικών συντάξεων. Η μη αναπροσαρμογή τους τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με το λειτουργικό έλλειμμα του ΕΤΕΑΕΠ, δημιουργεί τον κίνδυνο για περαιτέρω μειώσεις στο άμεσο μέλλον​.

Φορολόγηση του εφάπαξ

Η φορολόγηση του εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότηση αποτελεί άλλο ένα σημείο τριβής. Η κυβέρνηση εξετάζει την εφαρμογή φόρου στις εφάπαξ παροχές, όπως ήδη γίνεται με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, προκαλώντας ανησυχίες στους ασφαλισμένους​.

Περιορισμός πλασματικών ετών ασφάλισης

Μία σημαντική αλλαγή που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι ο περιορισμός των πλασματικών ετών ασφάλισης που μπορούν να αναγνωριστούν από τους ασφαλισμένους. Αυτή η ρύθμιση στοχεύει στον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και στην αύξηση των πραγματικών ετών εργασίας​.

Εν κατακλείδι το 2024 προμηνύεται ένα κρίσιμο έτος για το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα. Με τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας και τις πιθανές μειώσεις στις συνταξιοδοτικές απολαβές, το σύστημα επιδιώκει να προσαρμοστεί στις δημογραφικές προκλήσεις και τις αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις. Οι ασφαλισμένοι καλούνται να προετοιμαστούν για αυτές τις αλλαγές, καθώς οι πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν τους επόμενους μήνες θα καθορίσουν το μέλλον των συνταξιοδοτικών παροχών.

Με την κυβέρνηση να σταθμίζει τους πολιτικούς κινδύνους και τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων, οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών και να διαμορφώσουν τις συνθήκες της συνταξιοδότησής τους για τα επόμενα χρόνια​​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ