Το αλμυρό κανταΐφι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική εκδοχή του κλασικού γλυκού, που συνδυάζει τη μοναδική υφή του τραγανού φύλλου κανταΐφι με πλούσια τυριά και αρωματικό παστουρμά. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για ένα γεύμα ή σνακ με μεσογειακό χαρακτήρα, που θα εκπλήξει και θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.
Αλμυρό κανταΐφι με τυριά και παστουρμά
Υλικά:
- 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 200 γρ. παστουρμά, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 200 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένο
- 200 γρ. τυρί κασέρι, τριμμένο
- 150 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 2 αυγά
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία Κανταϊφιού: Ξεδιπλώστε το φύλλο κανταΐφι και ανοίξτε το καλά με τα χέρια σας ώστε να γίνει αφράτο. Κόψτε το σε κομμάτια και τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ανάμειξη Τυριών: Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε τη φέτα, το κασέρι και το γκούντα. Προσθέστε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το πιπέρι και την πάπρικα. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προετοιμασία Παστουρμά: Τοποθετήστε τις φέτες παστουρμά πάνω στο κανταΐφι και πασπαλίστε από πάνω το μείγμα τυριών.
- Στρώσιμο Κανταϊφιού: Απλώστε το υπόλοιπο κανταΐφι πάνω από το μείγμα τυριών και παστουρμά, καλύπτοντάς το ομοιόμορφα.
- Ψήσιμο: Ραντίστε το κανταΐφι με το λιωμένο βούτυρο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα το κανταΐφι και να λιώσουν τα τυριά.
- Σερβίρισμα: Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει λίγο πριν το κόψετε. Αν θέλετε, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό πριν το σερβίρετε.
Καλή σας όρεξη!