Το σουφλέ τυριών είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την κρεμώδη υφή του τυριού με την αφράτη υφή του σουφλέ. Είναι ιδανικό για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας σε ένα δείπνο ή απλά να απολαύσετε ένα απογευματινό γεύμα με την οικογένεια. Αυτή η συνταγή θα σας καθοδηγήσει βήμα προς βήμα για να δημιουργήσετε ένα ακαταμάχητο σουφλέ τυριών που θα ξετρελάνει τους πάντες.
Σουφλέ τυριών
Υλικά:
- 60 γρ. βούτυρο
- 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 ml γάλα
- 4 μεγάλα αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- 150 γρ. τριμμένο γκρουγιέρ (ή γραβιέρα)
- 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- 50 γρ. φέτα (προαιρετικά)
- Αλάτι και πιπέρι
- Μια πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία Φούρνου: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώστε ένα σκεύος για σουφλέ.
- Δημιουργία Μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά για 1-2 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Προσθέστε το γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα και να γίνει παχύρρευστη.
- Προσθήκη Τυριών: Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τα τριμμένα τυριά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν και να ενσωματωθούν στη σάλτσα. Προσθέστε τους κρόκους αυγών, έναν κάθε φορά, ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
- Χτύπημα Ασπραδιών: Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές. Προσθέστε τα ασπράδια στο μείγμα των τυριών με απαλές κινήσεις, ώστε να μην χάσουν τον όγκο τους.
- Ψήσιμο: Μεταφέρετε το μείγμα στο σκεύος για σουφλέ και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι το σουφλέ να φουσκώσει και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
- Σερβίρισμα: Το σουφλέ τυριών σερβίρεται αμέσως, κατευθείαν από τον φούρνο, καθώς έχει την τάση να ξεφουσκώνει γρήγορα. Συνοδέψτε το με μια φρέσκια σαλάτα και απολαύστε!