Είναι απαραίτητες οι τρεις ώρες αναμονής για κολύμπι μετά το φαγητό;


Καθώς διανύουμε το καλοκαίρι, πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε τον ήλιο και τη θάλασσα. Ένα από τα πιο γνωστά διδάγματα που έχουμε ακούσει από μικρή ηλικία είναι ότι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το φαγητό πριν μπούμε στο νερό για κολύμπι. Αλλά πόσο βάσιμος είναι αυτός ο κανόνας;

Σύμφωνα με τη βιολόγο Μυρτώ Μπότσιου, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν ότι ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από το τελευταίο γεύμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πνιγμού. Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι η πέψη απαιτεί μεγάλο ποσοστό οξυγονωμένου αίματος, αφήνοντας λιγότερο διαθέσιμο για τους μύες, η πραγματικότητα είναι ότι το σώμα μας μπορεί να διαχειριστεί και τις δύο λειτουργίες αποτελεσματικά, εκτός αν πρόκειται για ακραίες περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης τροφής και έντονης άσκησης.

Ωστόσο, η κολύμβηση αμέσως μετά από ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως κράμπες, ναυτία, ή ακόμη και εμετό. Αυτά τα συμπτώματα δεν αυξάνουν άμεσα τον κίνδυνο πνιγμού, αλλά μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία που ενδέχεται να επηρεάσει την απόλαυση της κολύμβησης.

Για τους γονείς, είναι σημαντικό να επιβλέπουν τα παιδιά τους στο νερό, ανεξάρτητα από το αν έχουν φάει πρόσφατα. Τα παιδιά μπορεί να πανικοβληθούν πιο εύκολα αν νιώσουν δυσφορία, κάτι που καθιστά την επιτήρηση ακόμη πιο κρίσιμη.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε αυστηροί με τον κανόνα των τριών ωρών, αλλά είναι πάντα σημαντικό να ακούμε το σώμα μας και να προσαρμόζουμε την άσκηση ανάλογα με το πώς νιώθουμε μετά το φαγητό. Εξάλλου, το κλειδί για μια ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία στη θάλασσα είναι η καλή ενυδάτωση και η αποφυγή υπερβολών, είτε έχουμε μόλις φάει είτε όχι.

 

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ