Το μιλφέιγ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της ζαχαροπλαστικής, γνωστό για τη λεπτή και τραγανή σφολιάτα του που συνδυάζεται υπέροχα με την πλούσια κρέμα βανίλιας. Παρόλο που η κλασική συνταγή είναι ακαταμάχητη, σήμερα θα πειραματιστούμε με μια παραλλαγή που διατηρεί την ίδια αρχοντική γεύση αλλά προσθέτει μια διαφορετική πινελιά με μοντέρνα υλικά και μια πιο ελαφριά κρέμα. Αυτή η παραλλαγή του μιλφέιγ σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα γίνει το νέο αγαπημένο σας γλυκό.
Μιλφέιγ με κρέμα μασκαρπόνε και φρούτα
Υλικά:
Για την κρέμα:
- 250 γρ. μασκαρπόνε
- 300 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Για το φύλλο:
- 1 πακέτο σφολιάτα (2 φύλλα)
- Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Για τη διακόσμηση:
- Φρέσκα φρούτα (π.χ. φράουλες, βατόμουρα, ακτινίδια)
- Φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)
- Σκόνη ζάχαρης άχνης
Εκτέλεση:
- Ετοιμασία της κρέμας:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
- Προσθέστε το μασκαρπόνε και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ομοιογενές.
- Αφήστε την κρέμα στο ψυγείο για να σφίξει λίγο.
- Ψήσιμο της σφολιάτας:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Ανοίξτε τα φύλλα της σφολιάτας και κόψτε τα σε ίσα ορθογώνια κομμάτια.
- Τοποθετήστε τα κομμάτια σφολιάτας σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τρυπήστε τα ελαφρώς με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσουν υπερβολικά κατά το ψήσιμο.
- Ψήστε τα φύλλα για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Αφήστε τα να κρυώσουν.
- Συναρμολόγηση:
- Σε ένα δίσκο, τοποθετήστε ένα φύλλο σφολιάτας και απλώστε πάνω του μια στρώση κρέμας μασκαρπόνε.
- Προσθέστε φέτες από φρέσκα φρούτα πάνω από την κρέμα.
- Επαναλάβετε με δεύτερο φύλλο σφολιάτας, κρέμα και φρούτα.
- Τελειώστε με ένα φύλλο σφολιάτας στην κορυφή.
- Διακόσμηση:
- Πασπαλίστε την επιφάνεια του μιλφέιγ με άχνη ζάχαρη.
- Διακοσμήστε με φρέσκα φρούτα και φύλλα δυόσμου για έξτρα φρεσκάδα.
- Αφήστε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρετε.
Το μιλφέιγ αυτό είναι ελαφρύ και δροσερό, με την κρέμα μασκαρπόνε να δίνει μια ευχάριστη νότα στην κλασική συνταγή.