Έρευνα για τις διακοπές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα Χανιά: Απαιτούνται εξηγήσεις από την Κομισιόν


Ένα χρόνο μετά την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στα Χανιά, φιλοξενούμενη από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, Έμιλι Ο’ Ράιλι, έχει ξεκινήσει ενδελεχή έρευνα σχετικά με το γεγονός, επιδιώκοντας την απόλυτη διαφάνεια.

Η διαμεσολαβήτρια ζήτησε δημόσια πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που αφορούν την επίσκεψη αυτή, καθώς η Κομισιόν δεν έχει ακόμη παραδώσει τα απαραίτητα στοιχεία, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία της ευρωβουλευτού Σόφι ιντ Φελντ, η οποία ισχυρίστηκε ότι η φον ντερ Λάιεν παραβίασε τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την επίσκεψή της, κάτι που η Κομισιόν αρνείται.

Στο πόρισμά της, η Ο’ Ράιλι τονίζει ότι μια τέτοια επίσκεψη θα έπρεπε να συνοδεύεται από επίσημες διαβουλεύσεις και ανταλλαγές εγγράφων εντός της Επιτροπής και με τρίτους, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η λογοδοσία. Παράλληλα, προέτρεψε την Κομισιόν να παράσχει τα απαιτούμενα έγγραφα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Αν και η Κομισιόν μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπίσει σχετικά έγγραφα, η Ο’ Ράιλι ζήτησε εξηγήσεις για το πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχουν, δεδομένης της σημασίας της επίσκεψης. Η υπόθεση αυτή φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στις ενέργειες των ευρωπαϊκών θεσμών και αναδεικνύει τη σημασία της λογοδοσίας σε θέματα διακυβέρνησης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ