Η κατάσταση στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας παραμένει εξαιρετικά τεταμένη καθώς η ουκρανική επίθεση συνεχίζει να προχωράει με μεγάλη επιτυχία, απειλώντας την ασφάλεια της Μόσχας και αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες του ρωσικού στρατού.
Η Ουκρανική επίθεση και η Ρωσική απάντηση
Η ουκρανική προέλαση στην περιοχή του Κουρσκ έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη ρωσική άμυνα, με τις ουκρανικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν στρατηγικά σημεία και να διατηρούν τον έλεγχο σημαντικών περιοχών. Η Ρωσία προσπαθεί να αντιδράσει αναδιατάσσοντας εφεδρικές δυνάμεις και ενισχύοντας την αεροπορική της υποστήριξη, ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Ο ρωσικός στρατός αναγκάζεται να μεταφέρει εφεδρείες από άλλα μέτωπα, κάτι που ενδέχεται να υπονομεύσει τις επιθετικές επιχειρήσεις του στην Ουκρανία. Η έλλειψη εφεδρειών και η περιορισμένη αεράμυνα στην περιοχή επιδεινώνουν την κατάσταση, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπιση της ουκρανικής επίθεσης.
Αεροπορική υποστήριξη και αντιμετώπιση
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ενισχύσουν την αεροπορική τους ισχύ στην περιοχή του Κουρσκ, ωστόσο, οι ουκρανικές αεράμυνες έχουν περιορίσει την αποτελεσματικότητα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Η Ρωσία αντιμετωπίζει προκλήσεις στην προσπάθειά της να ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος.
Η ουκρανική προέλαση έχει προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή του Κουρσκ, με τις ρωσικές αρχές να αναγκάζονται να εκκενώσουν περίπου 200.000 κατοίκους από τις εμπόλεμες ζώνες. Η εκκένωση αυτή πραγματοποιείται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να αναζητούν ασφάλεια μακριά από τη ζώνη των συγκρούσεων.
Η συνεχιζόμενη προέλαση της Ουκρανίας και η αδυναμία της Ρωσίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση δημιουργούν έντονες ανησυχίες για την περαιτέρω πορεία του πολέμου και τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν τις στρατηγικές αδυναμίες της Ρωσίας και τον ρόλο που παίζουν οι δυτικές πληροφορίες και τεχνολογία στην ουκρανική επιτυχία.
«Τσαλακωμένο» το γόητρο του Πούτιν
Αναλύοντας τις εξελίξεις, ο ανταποκριτής του BBC Στιβ Ρόζενμπεργκ, θυμάται ότι η λέξη «Κουρσκ» ήταν από τις πρώτες που μετέδωσε το 2000, όταν νέος ανταποκριτής τότε του βρετανικού Μέσου, κάλυπτε την βύθιση του ομώνυμου ρωσικού υποβρυχίου κλάσης «Όσκαρ ΙΙ». Τότε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μην έχοντας καν συμπληρώσει έναν χρόνο στην εξουσία, είχε δεχτεί έντονη κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε την καταστροφή εκείνη.
«Κατά τη διάρκεια των δυόμισι δεκαετιών του στην εξουσία, ο Πούτιν έχει καλλιεργήσει την εικόνα του ‘κ. Ασφάλεια’, του μοναδικού ανθρώπου σε αυτή την τεράστια χώρα που είναι σε θέση να κρατήσει τους Ρώσους ασφαλείς και προστατευμένους», λέει ο αναλυτής.
Η λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του (η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία) παρουσιάστηκε στον ρωσικό λαό ως ένας τρόπος ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας.
Δυόμισι χρόνια μετά από αυτόν τον πόλεμο δεν υπάρχουν πολλά σημάδια εδώ για «ασφάλεια και σιγουριά».
Με την επιλογή της γλώσσας του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να δείξει στο ρωσικό κοινό ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.
Όταν αναφέρεται στην ουκρανική εισβολή έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εισβολή». Αντ’ αυτού, έχει μιλήσει για «την κατάσταση στη συνοριακή περιοχή» ή για «τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα». Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει επίσης αποκαλέσει την ουκρανική επίθεση «πρόκληση».
Μέχρι στιγμής, η απάντηση στην πρόκληση δεν έχει έρθει. Αντίθετα η Ρωσία έχει μεταφέρει ορισμένες μονάδες της τόσο από την περιοχή της Ζαπορίζια όσο και από την περιοχή της Χερσώνας στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας», δήλωσε στο Politico ο Dmytro Lykhoviy, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.
Μένει να φανεί αν το Κουρσκ θα είναι για τον Πούτιν ό,τι το Βατερλώ για τον Ναπολέοντα.