Μελόπιτα Σίφνου – Το γλυκό του δεκαπενταύγουστου και κάθε μερακλή


Η μελόπιτα Σίφνου είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που ενσωματώνει τα αρώματα και τις γεύσεις της κυκλαδίτικης κουζίνας. Αυτό το απλό αλλά εξαιρετικά γευστικό γλυκό φτιάχνεται με μέλι, φρέσκο ανθότυρο, και αρωματικά καρυκεύματα, και ψήνεται μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα. Είναι ένας γλυκός φόρος τιμής στις παραδοσιακές αξίες της Σίφνου και συνήθως σερβίρεται ως επιδόρπιο ή ως συνοδευτικό του καφέ.

Παραδοσιακή μελόπιτα Σίφνου

Υλικά:

  • 500 γρ. φρέσκο ανθότυρο
  • 200 γρ. μέλι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι (προαιρετικό)
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι (για πασπάλισμα του ταψιού)
  • Λίγη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Οδηγίες:

  1. Προετοιμασία του ταψιού: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε ένα ταψί και πασπαλίστε το με αλεύρι.
  2. Προετοιμασία του μείγματος: Σε ένα μεγάλο μπολ, λιώστε τον ανθότυρο με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει λείος. Προσθέστε το μέλι και τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Προσθέστε τα αυγά, την κανέλα, το μαχλέπι (αν χρησιμοποιείτε) και το ξύσμα πορτοκαλιού. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
  3. Ψήσιμο: Ρίξτε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και απλώστε το ομοιόμορφα. Ψήστε για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να πάρει η μελόπιτα ένα όμορφο, χρυσοκάστανο χρώμα.
  4. Σερβίρισμα: Αφήστε τη μελόπιτα να κρυώσει και πασπαλίστε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Καλή απόλαυση!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ