Η μελιτζανόπιτα είναι μια από τις πιο νόστιμες και παραδοσιακές πίτες της ελληνικής κουζίνας. Με τον πλούσιο συνδυασμό της γλυκιάς μελιτζάνας, των αρωματικών βοτάνων και του τυριού, αυτή η πίτα είναι ιδανική για όσους αγαπούν τις μεσογειακές γεύσεις. Μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο πιάτο ή ως συνοδευτικό σε γεύματα με οικογένεια και φίλους.
Μελιτζανόπιτα με τυριά
Υλικά:
- 1 κιλό μελιτζάνες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 200 γραμμάρια φέτα, τριμμένη
- 100 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί, τριμμένο
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- Αλάτι και πιπέρι
- Φύλλο κρούστας ή φύλλο σφολιάτας
- Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία των μελιτζανών: Κόψτε τις μελιτζάνες σε κύβους και αφήστε τις για περίπου 30 λεπτά σε αλατισμένο νερό για να φύγει η πικράδα τους. Στη συνέχεια, στραγγίστε και στεγνώστε τις καλά.
- Σοτάρισμα: Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Γέμιση: Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς. Προσθέστε τη φέτα, το τριμμένο τυρί, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Συναρμολόγηση της πίτας: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώστε ένα ταψί και στρώστε τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντας κάθε φύλλο με ελαιόλαδο. Απλώστε τη γέμιση ομοιόμορφα και καλύψτε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας ξανά με ελαιόλαδο.
- Ψήσιμο: Χαράξτε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι και ψήστε την για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή.
- Σερβίρισμα: Αφήστε τη μελιτζανόπιτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε.