Σε έξαρση οι μεταδοτικές ασθένειες.
Όταν τα κορίτσια παραπονιούνται στην παιδίατρο της Γάζας ότι δεν έχουν χτένα, εκείνη τους λέει να κόψουν τα μαλλιά τους.
Δεν είναι μόνο οι χτένες. Ο αποκλεισμός της περιοχής από το Ισραήλ, που έχει καταστραφεί από 10 μήνες πολέμου, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ή υπάρχουν ελάχιστα σαμπουάν, σαπούνια, προϊόντα περιόδου ή οικιακά υλικά καθαρισμού.
Το Ισραήλ λέει ότι επιτρέπει την είσοδο βασικής βοήθειας, αλλά διατηρεί τον αποκλεισμό για να αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων. Ισχυρίζεται επίσης ότι η Χαμάς έχει εκτρέψει τη βοήθεια για δική της χρήση.
Η συλλογή απορριμμάτων και η επεξεργασία λυμάτων έχουν επίσης καταρρεύσει, και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι μεταδοτικές ασθένειες που ευδοκιμούν στον υπερπληθυσμό και την έλλειψη καθαριότητας – όπως η ψώρα και οι μυκητιασικές λοιμώξεις – βρίσκονται σε έξαρση.
“Την προηγούμενη περίοδο, η πιο συχνή ασθένεια που είδαμε ήταν δερματικά εξανθήματα, δερματικές ασθένειες, οι οποίες έχουν πολλές αιτίες, όπως ο συνωστισμός στους καταυλισμούς, η αυξημένη ζέστη μέσα στις σκηνές, η εφίδρωση των παιδιών και η έλλειψη επαρκούς νερού για μπάνιο”, λέει ο γιατρός.
Η Azaiza εργαζόταν στο νοσοκομείο Kamal Adwan στο Beit Lahiya μέχρι που τα ισραηλινά τανκς χώρισαν το βόρειο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα από το νότιο, καθώς οι IDF προσπαθούν να ανατρέψουν την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα, μετά την καταστροφική επίθεση που πραγματοποίησε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Όπως οι περισσότεροι γιατροί της Γάζας, έχει προσαρμοστεί και συνεχίζει να περιθάλπει ασθενείς, περπατώντας για να πάει στη δουλειά της, περνώντας δίπλα από το δικό της κατεστραμμένο σπίτι, που κατεδαφίστηκε από ισραηλινό χτύπημα.
Η κλινική σε σκηνή που δημιούργησε με μια μικρή ομάδα ξεκίνησε με τη θεραπεία παιδιών, αλλά αναγκαστικά έχει γίνει ιατρείο για ολόκληρες οικογένειες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν επίσης διαταχθεί ή βομβαρδιστεί από τα σπίτια τους, όπως η συντριπτική πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας.
Ακόμη και τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα είναι συχνά απλησίαστα- ένα σωληνάριο απλής αλοιφής για εγκαύματα μπορεί πλέον να κοστίζει 200 σέκελ (53 δολάρια).
Η Azaiza δεν έχει αμφιβολία για το πού βρίσκεται η άμεση λύση:
“Πρέπει να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα ώστε να μπορούμε να φέρνουμε φάρμακα, καθώς τα περισσότερα από τα σημερινά είναι αναποτελεσματικά: μηδενικό αποτέλεσμα, δεν υπάρχει καμία επίδραση στις δερματικές ασθένειες που βλέπουμε”.