Κορυφώνεται το τελευταίο διάστημα η μάχη δύο εκ των γνωστών εκπαιδευτικών οργανισμών του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ και του ΑΚΜΗ με αφορμή ένα κτήριο στο κέντρο της Λάρισας, το οποίο αγόρασε ο ΟΜΗΡΟΣ για να λειτουργήσει ως σύγχρονο εκπαιδευτήριο.
Δημοσιεύματα των προηγούμενων εβδομάδων σε αρκετά Μέσα Ενημέρωσης παρουσίασαν πληροφορίες ότι το κτήριο (που είχε παλιότερα πιάσει φωτιά σε δύο ορόφους ) κρίθηκε «τελικά» ακατάλληλο για τη συγκεκριμένη χρήση.
Λίγα 24ωρα αργότερα, τα ίδια ενημερωτικά μέσα παρουσίασαν το ίδιο θέμα με άλλο τίτλο ότι δηλαδή τελικά «δόθηκε το πράσινο φως» για τη λειτουργία του κτηρίου από Πολεοδομία και Πυροσβεστική.
Τα dikaiologitika.gr ερεύνησαν τα στοιχεία της υπόθεσης καθώς προκύπτει τεράστιο θέμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία προκύπτουν περίεργες αποφάσεις, όπως:
α) της κας Γιαννακοπούλου διευθύνουσας Συμβούλου του ΕΟΠΠΕΠ ( Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) που έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου και έγκρισης προαπαιτουμένων και
β) του γενικού γραμματέα δια βίου μάθησης Παυσανία Παπαγεωργίου που βάζει την τελική υπογραφή για τη λειτουργία ενός νέου εκπαιδευτηρίου.
Η μεν πρώτη φαίνεται πως καθυστερεί να εισάγει στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ την υπόθεση παρόλο που γνωρίζει ότι υπάρχουν προθεσμίες που μπορεί να εξοντώσουν μία επένδυση και παρόλο που έχει αλλεπάλληλες θετικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών. Ο κ. Παπαγεωργίου για ανεξήγητους λόγους που οδηγούν σε σκέψεις περί πιέσεων από συγκεκριμένα συμφέροντα ανταγωνιστών στο χώρο της εκπαίδευσης, αρνήθηκε να εγκρίνει μία επένδυση που το ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ σε συνεδρίαση του στις 14 Ιανουαρίου είχε εγκρίνει και του είχε σταλεί για υπογραφή, στέλνοντας πίσω ξανά στον ΕΟΠΠΕΠ τον φάκελο για… επανεξέταση.
Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr, μπορεί αυτά να μην σημαίνουν και πολλά για τους μη γνωρίζοντες, όμως για μία μεγάλη επένδυση όπως αυτή του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ το να χαθούν δύο εξάμηνα λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας και του κυκεώνα καταγγελιών σημαίνει αρκετά.
Γιατί όμως έχουν συμβεί αυτά; Και το ερώτημα αν το κτήριο στη Λάρισα είναι κατάλληλο, που ενδιαφέρει τους Λαρισαίους, έχει επαρκώς απαντηθεί;
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, την Πολεοδομία και την Πυροσβεστική η απάντηση είναι «ναι». Το κτήριο είναι απολύτως ασφαλές. Σύμφωνα με τις αλλεπάλληλες και διαδοχικές καταγγελίες που κάνει εγγράφως το ΙΕΚ ΑΚΜΗ σε όλες αυτές τις υπηρεσίες θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι.
Υπενθυμίζεται, ότι το ΙΕΚ ΑΚΜΗ άρχισε να λειτουργεί στη Λάρισα το Φθινόπωρο του 2016. Το εκπαιδευτήριο δεν βρίσκεται στο κέντρο, αλλά στο 6ο χλμ Λάρισας – Νίκαιας.
Αναπόφευκτα, η λειτουργία ενός νέου γνωστού ΙΕΚ σε κτήριο στο κέντρο της Λάρισας προκαλεί συνθήκες ανταγωνισμού, όπως άλλωστε γίνεται συνήθως σε όλο το φάσμα του επιχειρηματικού κόσμου.
Στο κτήριο αυτό όπου στεγαζόταν η ΔΟΥ της πόλης σε δύο ορόφους, ξέσπασε πυρκαγιά η οποία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες σε αρχειακό όγκο χαρτιών. Το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ πριν από τη φωτιά είχε τους τρεις τελευταίους ορόφους και μετά την πυρκαγιά συντάχθηκε τεχνική έκθεση περί καταλληλότητας του κτηρίου και εφόσον δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και βλάβη, αγόρασε και τους δύο άλλους ορόφους.
Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ έκτοτε κατέφυγε σε καταγγελίες σε κάθε αρμόδια υπηρεσία. Την Πολεοδομία, την Πυροσβεστική, το ΤΕΕ, τον ΕΟΠΠΕΠ , τους φορείς του υπουργείου.
Από τις συγκεκριμένες καταγγελίες και τα εξώδικα οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. Μοναδικές εξαιρέσεις μία έκθεση πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ και μία επείγουσα παραγγελία της κεντρικής υπηρεσίας της Πυροσβεστικής για αυτοψία. Η δεύτερη μετά αρκετά προβλήματα και πιέσεις έγινε και είναι θετική για την ασφάλεια του κτηρίου. Η μελέτη του ΤΕΕ, έγινε από δύο μηχανικούς συνέταιρους στην ίδια εταιρεία, χωρίς καμία αυτοψία του χώρου. Στην εξώδικη καταγγελία του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, εκείνος απάντησε ότι η μελέτη δεν αφορά στην καταλληλότητα του κτηρίου και πως η έκθεση πραγματογνωμοσύνης δεν δεσμεύει τις δημόσιες υπηρεσίες.
Κι ενώ από ότι τουλάχιστον φαίνεται στα χαρτιά η πολεοδομία, η πυροσβεστική αλλά και η εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΟΠΠΕΠ είναι σε θετική κατεύθυνση, όταν αυτά φτάνουν στην κα Γιαννακοπούλου και τον κ. Παπαγεωργίου πηγαίνει ο φάκελος «μπαλάκι» από το ένα γραφείο στο άλλο.
Από την άλλη πλευρά , σύμφωνα με το ρεπορτάζ των dikaiologitika.gr, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ έχει δικαιολογημένο ενδιαφέρον να πιστεύει και γι αυτό κάνει τις διαρκείς καταγγελίες σε όλους τους φορείς πως το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ δεν μπορεί να λειτουργήσει στο κτήριο που αγόρασε στη Λάρισα λόγω επικινδυνότητάς του. Και έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει ξανά και ξανά παρά τις απορρίψεις των εξωδίκων, εφόσον κινείται στο πλαίσιο του νόμου.
Περίεργη όμως και ύποπτη είναι η στάση των δύο διορισμένων στελεχών του υπουργείου Παιδείας που έχουν πλήρη γνώση της υπόθεσης και δικαιολογημένα προκαλούν την αίσθηση ότι κινούνται ετεροβαρώς στη διαμάχη των δύο μεγάλων ΙΕΚ.
Ακόμα, εκπαιδευτικοί κύκλοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι από τον ΕΟΠΠΕΠ επιχειρείται να αποδοθούν ευθύνες για όσα συμβαίνουν και στους «κοινωνικούς εταίρους» καθώς στο ΔΣ του Οργανισμού μετέχουν μέλη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ όπως και των ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.