Αυστηροί έλεγχοι σε μεταβιβάσεις ακινήτων: Στο στόχαστρο οι αδήλωτες συναλλαγές και η φοροδιαφυγή


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά σε εντατικούς ελέγχους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την επιβολή της νομιμότητας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές. Η έμφαση δίνεται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έντονη υποψία φοροδιαφυγής, ιδίως μέσω συναλλαγών με μετρητά, οι οποίες πλέον βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, προβλέπονται τουλάχιστον 2.500 έλεγχοι για να διασφαλιστεί η ορθή εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων. Παράλληλα, στο πλαίσιο των νέων διατάξεων, το σύνολο των μεταβιβάσεων ακινήτων του 2023 θα εξεταστεί προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εφαρμογή των προβλεπόμενων διατάξεων για το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, πραγματοποιήθηκαν 338.511 μεταβιβάσεις ακινήτων, με συνολικό τίμημα που ξεπερνά τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, οι συναλλαγές αυτές εξοφλήθηκαν είτε εν μέρει είτε πλήρως με μετρητά, πρακτική που πλέον απαγορεύεται χωρίς τη χρήση του τραπεζικού συστήματος, καθώς θεωρείται ένδειξη πιθανής φοροδιαφυγής.

Οι παραβάτες που αγνοούν τη νέα νομοθεσία και εξακολουθούν να εξοφλούν τα τιμήματα με μετρητά αντιμετωπίζουν αυστηρές κυρώσεις, με πρόστιμα που κυμαίνονται από 10.000 έως 500.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Επιπλέον, τα συμβόλαια που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις για την τραπεζική πληρωμή ακυρώνονται και δεν μπορούν να μεταγραφούν στα κτηματολογικά βιβλία.

Ο έλεγχος των ελεγκτικών αρχών θα είναι εξονυχιστικός, καθώς οι φάκελοι θα προτεραιοποιηθούν με βάση ειδικά κριτήρια κινδύνου (risk analysis), προκειμένου να εντοπιστούν οι πιο ύποπτες υποθέσεις. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν με αυστηρότητα τις νέες διατάξεις, διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες θα συμμορφώνονται με τους κανόνες και θα καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ