Όταν ο χρόνος και τα υλικά είναι λειψά, ψάχνουμε λύσεις για να καλύψουμε την ανάγκη της οικογένειας για φαγητό που να είναι εύκολο, να παρασκευάζεται γρήγορα, αλλά να είναι πλήρες και χορταστικό.
Ακόμη, πολλές φορές ειδικά οι εργαζόμενες μικρομάνες θέλουν να φτιάξουν κάτι που να τρώγεται άνετα και την επόμενη ακόμη κι αν χάνει μέρος της νοστιμιάς της πρώτης μέρας. Τα «ψευτοπαστίτσια» όπως συνηθίζω να λέω αυτά τα ζυμαρικά φούρνου, είναι τέτοιες λύσεις!
Εδώ που τα λέμε, αν τα φτιάξουμε σε ατομικές μερίδες στα όμορφα πήλινα πυρίμαχα σκεύη που κυκλοφορούν και τα σερβίρουμε ζεστά, μπορούν να σταθούν σε όλα τα τραπέζια!
Επειδή λοιπόν πολλές φορές ή θα λείπουν τα χοντρά μακαρόνια του παστίτσιου ή επειδή ο κιμάς είναι λιγότερος απ’ όσο χρειάζεται ένα κανονικό παστίτσιο ή επειδή ο χρόνος – και η ίσως η διάθεση- δεν φτάνει για μπεσαμέλ και τα λοιπά, η σημερινή συνταγή είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Άλλωστε, η παραδοσιακή εκδοχή της μπεσαμέλ είναι το γιαουρτόκομμα!
Υλικά:
300-350gr μακαρόνια
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
300gr κιμάς
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
200 gr ντομάτες τριμμένες ή κονκασέ (και από κονσέρβα)
Αλάτι
Πιπέρι
120-150gr τυρί
2-3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
1 κεσέ (220 gr ) γιαούρτι στραγγιστό κατά προτίμηση (δείτε παρατηρήσεις)
2 αυγά
1 κούπα (250 ml) γάλα
Αλάτι (αν χρειάζεται, ανάλογα το είδος του τυριού).
Επί το έργον:
Ετοιμάζουμε τον κιμά όπως περιγράφεται στα μακαρόνια με κιμά. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, για 2-3 λεπτά λιγότερο απ’ όσο συνιστούν οι οδηγίες του πακέτου.
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Τα αδειάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος (να έχουν ύψος περίπου 3 cm) και τα ανακατεύουμε με τον κιμά και τα τυριά. Χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και το γάλα και περιχύνουμε τα μακαρόνια.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και τα βάζουμε στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα σερβίρουμε κομμένα σε μερίδες όπως το παστίτσιο.
Παρατηρήσεις:
Το τυρί μπορεί να είναι «ό,τι έχουμε» με άλλο γευστικό αποτέλεσμα βέβαια! Εγώ πολύ συχνά βάζω ξινομυζήθρα ή φέτα που συνήθως δεν λείπουν από το σπίτι αλλά για πιο «επίσημα» σερβιρίσματα ταιριάζουν και κίτρινα τυριά που μπορεί να λιώνουν κιόλας λίγο.
Το γάλα στο γιαουρτόκομμα είναι προτιμότερο να είναι πλήρες. Παλιότερα μάλιστα που είχα μικρά τα παιδιά μου έβαζα αδιάλυτο εβαπορέ αλλά τώρα για ευνόητους λόγους το φτιάχνω ακόμη και με ελαφρύ. Το ίδιο και το γιαούρτι, μπορεί να είναι στραγγιστό πλήρες αλλά και 2%. Αν βάλουμε κοινό γιαούρτι καλό είναι να προσθέσουμε 1 κουταλιά κορν φλάουρ.
Στη σάλτσα του κιμά μπορούμε να «κρύψουμε» λαχανικά όπως καρότα, ψιλοκομμένη πιπεριά και ό,τι άλλο νομίζουμε πως θα τη νοστιμίσει.
Αν φτιάξουμε σε μικρά πήλινα σκεύη τα μακαρόνια μας μπορούμε να τα σερβίρουμε και μόλις βγουν από το φούρνο. Ειδικά αν τα τυριά είναι απ’ αυτά που λιώνουν ελαφρά… δεν λέω τίποτα!
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!