Τίποτα δεν θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα έπειτα από μια σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο, από τη λήψη πρωτεΐνης. Και αμέσως μετά, αυτό που συνήθως επιζητάς είναι να ξαπλάρεις για να χαλαρώσεις. Σωστά;
Πριν το κάνεις διάβασε αυτό το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε έρευνα που διενήργησε επιστημονική ομάδα της Ακαδημίας Διατροφής, Τοξικολογίας και Μεταβολισμού στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, με επικεφαλής τον αθλητικό διαιτολόγο Andrew Holwerda:
Μην ξαπλώνεις μετά την κατανάλωση πρωτεΐνης. Η αποτελεσματική απορρόφηση γίνεται όταν το σώμα σου είναι καθιστό.
Ποιο λάθος κάνεις με το αναβολικό σου «παράθυρο»
Όταν βρίσκεσαι σε περίοδο σκληρής και συστηματικής προπόνησης δύναμης, γνωρίζεις ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης μετά το γυμναστήριο, επιτρέπει στους μυς σου να προσλάβουν τα απαραίτητα αμινοξέα (ΕΑΑs) -ιδίως λευκίνη- για ανάκαμψη και ανάπτυξη.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι μπορεί να μειώσει την ποσότητα αμινοξέων στον μυϊκό ιστό κατά τη διάρκεια του «αναβολικού παραθύρου» (εκείνη τη μία περίπου ώρα μετά την προπόνηση, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγιστοποιείται η αφομοίωση των ωφελειών από την άσκηση).
Τα θεμελιώδη πράγματα που πάντα ξεχνάς να κάνεις μετά την προπόνηση
Στην αρχή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν όλους τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση των αμινοξέων.
> Η μορφή πρωτεΐνης παίζει σημαντικό ρόλο: Ο ορός γάλακτος ταχείας πέψης μεταφέρει περισσότερα EAAs στους μυς απ’ ό,τι η βραδείας πέψης καζεΐνη.
> Η απορρόφηση εξαρτάται επίσης από το πότε καταναλώνεται το γεύμα, την ποσότητα, πόσα αμινοξέα περιέχει το γεύμα, ακόμη και το πώς παρασκευάζεται.
Οι Ολλανδοί ερευνητές κατέγραψαν, με τη βοήθεια οκτώ υγιών νεαρών ανδρών, όλες αυτές τις παραμέτρους κατανάλωσης EAAs μετά τις προπονήσεις τους και ζητήθηκε από τους μισούς να κάθονται σε μια καρέκλα, την ώρα που οι υπόλοιποι τέσσερις ξεκουράζονταν ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι. Το αίμα των συμμετεχόντων εξεταζόταν διεξοδικά κάθε 15 λεπτά για τις επόμενες 4 ώρες, ενώ το πείραμα συνεχίστηκε με την ίδια διαδικασία για τις επόμενες 14 μέρες.
Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που ξάπλωναν μετά το γεύμα είχαν σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις EAAs στο αίμα τους συγκριτικά με εκείνους που κάθονταν σε καρέκλα.
Στις δημοσιευμένες αναφορές τους επισημαίνουν ότι η δυσκολία του οργανισμού να πέψει και να κυκλοφορήσει τα θρεπτικά συστατικά ανάκαμψης και μεγιστοποίησης των μυών ενώ το σώμα βρίσκεται σε οριζόντια θέση ξεκούρασης, είναι ανασταλτικός παράγοντας στην οικοδόμηση μεγαλύτερων μυών και, φυσικά, στην αποτελεσματική αποθεραπεία.