Παραδοσιακή καππαροσαλάτα Σίφνου


Η καππαροσαλάτα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Σίφνου, ένα κυκλαδίτικο νησί γνωστό για τη μαγειρική του παράδοση. Αυτή η σαλάτα είναι ιδανική για τους λάτρεις της Μεσογειακής κουζίνας, συνδυάζοντας τα φρέσκα υλικά της ελληνικής γης με την ιδιαίτερη γεύση της κάππαρης. Είναι μια ελαφριά και δροσερή επιλογή, που συνοδεύει άψογα το καλοκαιρινό τραπέζι ή μπορεί να καταναλωθεί και μόνη της ως ένα υγιεινό γεύμα.

Συνταγή για Καππαροσαλάτα Σίφνου

Υλικά:

  • 200 γρ. κάππαρη (προτιμήστε τη φρέσκια ή την αποξηραμένη, αν είναι διαθέσιμη)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3-4 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι ξύδι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση

Εκτέλεση

  • Ξαρμυρίστε την κάππαρη, αν είναι αποξηραμένη ή σε άλμη, αφήνοντάς την σε νερό για αρκετές ώρες και αλλάζοντας το νερό συχνά.
  • Σε μια κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
  • Προσθέστε την κάππαρη και σοτάρετε για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες και το φύλλο δάφνης. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι η σάλτσα να πήξει και οι γεύσεις να ενσωματωθούν, περίπου 20-30 λεπτά.
  • Στο τέλος, προσθέστε το ξύδι, ανακατέψτε και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά.
  • Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε την καππαροσαλάτα να κρυώσει. Μπορείτε να την απολαύσετε ζεστή ή κρύα, ιδανικά με συνοδεία ψωμιού ή παξιμαδιού.
  • Αυτή η συνταγή αναδεικνύει την ιδιαίτερη γεύση της κάππαρης σε συνδυασμό με τα κρεμμύδια και τη ντομάτα, δημιουργώντας ένα πιάτο που θυμίζει στιφάδο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ