Άκρως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το τοξικό νέφος από την φωτιά στην Αττική – Τι έδειξαν οι σταθμοί μέτρησης


Η κακή ποιότητα του αέρα που έχει δημιουργηθεί από τους πυκνούς καπνούς των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών στην Αττική, αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με στοιχεία από τον σταθμό IQAIR, περιοχές όπως τα Βριλήσσια, ο Χολαργός, η Γλυφάδα και ο Μαραθώνας έχουν καταγράψει ανησυχητικά υψηλά επίπεδα ρύπανσης, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα στους ευάλωτους πληθυσμούς.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν τους πολίτες, ειδικά εκείνους με αναπνευστικά προβλήματα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν την έκθεσή τους στον μολυσμένο αέρα. Η εισπνοή του καπνού μπορεί να επιδεινώσει υπάρχοντα προβλήματα υγείας και να προκαλέσει νέα, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες όπως ηλικιωμένοι, παιδιά και άτομα με χρόνια νοσήματα.

Επιπλέον, οι ειδικοί συμβουλεύουν την αποφυγή των εξωτερικών γυμναστικών δραστηριοτήτων, καθώς η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εισπνοή των βλαβερών σωματιδίων που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα λόγω της ανεξέλεγκτης φωτιάς.

Για την προστασία της υγείας, προτείνεται η χρήση καθαριστών αέρα σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και η διασφάλιση ότι τα σπίτια παραμένουν καλά σφραγισμένα από τον εξωτερικό αέρα. Είναι κρίσιμο οι πολίτες να ακολουθήσουν αυτές τις οδηγίες έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση.

Πάνω από 300 km η μεταφορά του καπνού από τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα

Η μεγάλη διασπορά του καπνού της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από εχθές το μεσημέρι στη βορειοανατολική Αττική αποτυπώνεται στην παρακάτω δορυφορική εικόνα που λάβαμε και επεξεργαστήκαμε από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο METEOSAT-11. Η απόσταση στην οποία έχει μεταφερθεί νοτιοδυτικά ο καπνός εκτιμάται σε περισσότερα από 300 km. Στην δοροφορική εικόνα είναι επίσης εμφανής και η διασπορά του καπνού από τη δασική πυρκαγιά στο Μενοίκιον Όρος του νομού Σερρών.

08:52 Βίντεο από το μέτωπο στην Πεντέλη

 

08:48 Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Αυξήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Επιχειρούν αυτή την ώρα στην πυρκαγιά στην Αττική 560 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντος, 177 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα)

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ