Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μάχη με τις φλόγες στη Βορειοανατολική Αττική – Εκτεταμένες καταστροφές, ανεξέλεγκτη η κατάσταση


Η μεγάλη πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική μαίνεται ανεξέλεγκτη για δεύτερη συνεχή ημέρα, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και αναγκάζοντας τις Αρχές να προχωρήσουν σε μαζικές εκκενώσεις οικισμών. Η φωτιά, που ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι, έχει εξαπλωθεί ραγδαία λόγω των ισχυρών ανέμων, κατακαίγοντας δασικές εκτάσεις και κατοικίες στις περιοχές Βαρνάβας, Σταμάτα, Διόνυσος, Πεντέλη, και Μαραθώνας.

Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από εθελοντές και 29 εναέρια μέσα, δίνουν τιτάνια μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι φλόγες συνεχίζουν να επεκτείνονται, φτάνοντας μέχρι και το Πεντελικό όρος, ενώ οι δυνατοί άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω τις επόμενες ώρες.

Οι Αρχές έχουν εκδώσει διαδοχικές ειδοποιήσεις μέσω του 112 για την εκκένωση πολλών περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των οικισμών Παλιά και Νέα Πεντέλη, Νέα Μάκρη, και Ροδόπολη. Παράλληλα, εκκενώθηκαν το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414 για λόγους ασφαλείας.



Η φωτιά έχει αφήσει πίσω της σκηνές καταστροφής, με χιλιάδες στρέμματα δάσους να έχουν μετατραπεί σε στάχτες και αρκετές κατοικίες να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Οι τοπικές Αρχές κάνουν λόγο για βιβλική καταστροφή, ενώ η αγωνία παραμένει έντονη καθώς οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Η φωτιά «πέρασε» στο πεντελικό όρος, με αποτέλεσμα οι πολίτες των γύρω περιοχών να δέχονται μηνύματα από το 112 για εκκένωση και ετοιμότητα.

Μετά τα μηνύματα από το 112 για προληπτική εκκένωση της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης στις 5:10, αποφασίστηκε η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης και του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Με άλλο μήνυμα κλήθηκαν οι κάτοικοι των περιοχών Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας (στις 5:13) να απομακρυνθούν προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος. Παράλληλα, εκκενώνονται οι οικισμοί Νταού Πεντέλης και Άγιος Σπυρίδωνας (στις 5:40).

Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη και σε κατοίκους των περιοχών: Μελίσσια, Πολιτεία, Νέα Ερυθραία και Ανθούσα. Καλούνται οι πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Λίγο μετά τις 6:30 ήχησε ξανά 112, για τους κατοίκους του Οικισμού Ανατολή, οι οποίοι καλούνται να απομακρυνθούν προς τη Νέα Μάκρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από τον οικισμό Ανατολή επιχειρούν ήδη 5 ελικόπτερα, το ένα συντονιστικό με σκοπό να προλάβουν την επέκτασή της

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ζητά από όλους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.



Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Βαρνάβα – Σταμάτας – Δροσιάς – Διονύσου – Πεντέλης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Βαρνάβα, Σταμάτα, Δροσιά, Διόνυσο και Πεντέλη
Τιτάνια μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην Αττική. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Βαρνάβα – Σταμάτας – Δροσιάς – Διονύσου – Πεντέλης.

Αναλυτικά οι εκτροπές κυκλοφορίας:

  • λεωφόρος Μικροχωρίου
  • Γραμματικού – Καπανδριτίου προς Βαρνάβα
  • είσοδος οικισμού Βαρνάβα
  • λεωφόρος Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς λίμνη Μαραθώνα
  • Μάντα και Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα
  • έξοδος χωριού Γραμματικού
  • λεωφόρος Διονύσου θέση Ανατολή
  • λεωφόρος Διονύσου και Θησέως
  • Μ. Αλεξάνδρου από Αγ. Στέφανο προς Μαραθώνα
  • λεωφόρος Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως
  • Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας
  • Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή
  • λεωφόρος Δροσιάς – Σταμάτας και Μακαρίου
  • λεωφόρος Μαραθώνος και λεωφόρος Πιπεροπούλου
  • λεωφόρος Μαραθώνος και Αναπαύσεως
  • λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού
  • λεωφόρος Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνιών
  • λεωφόρος Διονύσου και λεωφόρος Καΐρη
  • λεωφόρος Διονύσου και Αγ. Ιωάννου
  • κόμβος Αγ. Στεφάνου
  • λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας
  • λεωφόρος Διονύσου και Ρόδων
  • Γραμματικό προς Καλέτσι
  • «my market» Γραμματικού προς Ανω Σούλι
  • Σκούφου και Διονύσου
  • Βασιλέως Γεωργίου β και Ιπποκράτους
  • Κλεισθένους και Αναπαύσεως
  • Πεντέλης και Αναπαύσεως
  • Αλεξάνδρου Παναγούλη και Πεντέλης
  • πλατεία Παλιάς Πεντέλης.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα παρελήφθη από ασθενοφόρο του κέντρου Υγειας Νέας Μάκρης με εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια και οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να διακομιστεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο 251 Γενικό νοσοκομείο Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πυροσβέστης φέρει εγκαύματα 2ου βαθμού τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από πλαστικούς χειρούργους.

«Έχουν καεί τουλάχιστον 20 σπίτια στον Βαρνάβα, ένα και εντός του οικισμού. Αν δεν σηκωθούν τα εναέρια η φωτιά θα καίει για πέντε μέρες. Από το πεζοπόρο δεν μπορούν να την πλησιάσουν. Μόνο όταν θα είναι χαμηλές οι φλόγες θα μπορέσουν. Έχουμε δει να καίγονται σπίτια, αυτοκίνητα και ζωάκια. Η φωτιά είναι πολύ δυνατή», δήλωσε στο MEGA o Παναγιώτης Κατσίκης εθελοντής πυροσβέστης στον Βαρνάβα.



Οι δυνάμεις είχαν αυξηθεί. Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούσαν, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, 470 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 132 οχήματα, εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Από αέρος μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας κινητοποιήθηκαν 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα, τα δύο για τον συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Φωτιά στην Αττική: Στο νοσοκομείο και πέντε πολίτες

Τα Κέντρα Υγείας στη Νέα Μάκρη και το Καπανδρίτι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως επίσης τα νοσοκομεία «ΣΩΤΗΡΙΑ» και «Γεώργιος Γεννηματάς». Εννέα άτομα έχουν μεταφερθεί στα κέντρα υγείας λόγω εισπνοής καπνού. Ανοιχτοί είναι και οι χώροι του ΟΑΚΑ για τους πυρόπληκτους. Στον Δήμο Κηφισιάς, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο είναι ανοιχτό για τους πληγέντες από την πυρκαγιά.

Οι κύριες γραμμές άμυνας είναι σε Βαρνάβα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί 20 σπίτια και απειλούνται περισσότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες σε Μαραθώνα και Ροδόπολη, ενώ τα ξημερώματα ξέσπασε νέα εστία φωτιάς στον Διόνυσο όπου σύμφωνα με πληροφορίες κάηκαν και εκεί σπίτια.

Περίπου 400 παιδιά μεταφέρθηκαν στο κωπηλατοδρόμιο Μαραθώνα μετά την εκκένωση της κατασκήνωσης Athitaki στο Γραμματικό.

Φωτιά στην Αττική: Διακομίσθηκαν 19 παιδιά στα νοσοκομεία Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη – Μεταφέρθηκαν 4 άτομα προσωπικού του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης – Εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική.

Μέσω ανάρτησης στο Twitter/X ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ενημέρωσε για την κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθώς η ανεξέλεγκτη φωτιά έφτασε να το απειλεί. Το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, μεταφέρθηκαν 19 παιδιά στα αντίστοιχα νοσοκομεία Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία.

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως διακομίσθηκαν με κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ, 5 παιδιά που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προς τις μονάδες των Νοσοκομείων Παίδων Αγ. Κυριακού και Παίδων Αγ. Σοφία.

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη

«Στις 05:05 ξεκίνησε η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης και ολοκληρώθηκε με άμεσες και συντονισμένες κινήσεις στις 05:58. 19 παιδιά (περιπατητικά περιστατικά) και 8 συνοδοί με 3 άτομα προσωπικό μεταφέρθηκαν με πούλμαν του Δήμου Πεντέλης στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Κυριακού.

Επίσης, διεκομίσθηκαν με κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ, 5 παιδιά που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προς τις μονάδες των Νοσοκομείων Παίδων Αγ. Κυριακού και Παιδων Αγ. Σοφία. Στο σημείο έσπευσαν η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου καθώς και η Διοικήτρια και Υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ. Η φωτιά έχει απομακρυνθεί και το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης είναι κτιριακά ασφαλές.

Το ΚΥ Ραφήνας εκκενώθηκε στις 05:30, από όπου 4 άτομα προσωπικό μετακινήθηκαν με ίδια μέσα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκκένωση της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Πεντέλης (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.) από όπου μετακινήθηκαν 35 άτομα φιλοξενούμενοι και προσωπικό. Το Υπουργείο Υγείας παραμένει σε απόλυτη επιφυλακή και ακολουθεί τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας».

Δήμαρχος Διονύσου: Ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Στην πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Διονύσου από την πυρκαγιά αναφέρθηκε με δήλωσή της η δήμαρχος Κατερίνα Μαϊχόσογλου. «Ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και εμείς φροντίζουμε για την παροχή άμεσης βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη (έχουμε ήδη φροντίσει για χώρους φιλοξενίας, μέσο μεταφοράς κ.λ.π.). Επίσης, είμαστε σε συνεχή επαφή με τις Αρχές για να εξασφαλίσουμε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον περιορισμό της πυρκαγιάς».

Το γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης, επί της οδού Λυκαβηττού 37, θα παραμείνει ανοιχτό για να δεχθεί αδέσποτα ζώα που κινδυνεύουν ή δεσποζόμενα σε περίπτωση εκκένωσης, όπως προβλέπει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός σε περίπτωση πυρκαγιάς. Όπως και το κλειστό της Άνοιξης.

Αναβολή της άφιξης στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα

Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε αργά τη νύχτα να αναβάλει την άφιξη των παιδιών στις κατασκηνώσεις του δήμου στον Άγιο Ανδρέα, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα.

Παράλληλα, απομακρύνει στελέχη από τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων, ενώ το εποχικό προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό ασφαλείας παραμένουν επί τόπου σε επιφυλακή.

Για περισσότερες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση, οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22940 90446, 22940 90450, 22940 96694.

Στο επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» ο Χαρδαλιάς

Στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», που έχει στηθεί στο Καπανδρίτι, βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να παρακολουθεί στενά και να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα της βορειοανατολικής Αττικής.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής παραμένει σε πλήρη επιφυλακή για την προστασία των πολιτών και ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στον Βαρνάβα, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε στο πεδίο, με το σύνολο του προσωπικού και των μέσων του να συνδράμει, όπου και όποτε ζητείται, «άμεσα και με αποτελεσματικότητα».

Να σημειωθεί ότι με προσωπική εντολή του κ. Χαρδαλιά και κατόπιν επικοινωνίας με τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες, διατέθηκαν στο πεδίο των επιχειρήσεων από πολύ νωρίς εκ μέρους της περιφέρειας, όλες οι απαιτούμενες υδροφόρες και τα χωματουργικά μηχανήματα που ζητήθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο.

Φωτιά στην Αττική: Στο συντονιστικό από νωρίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης από νωρις το πρωί βρέθηκε στο ΕΣΚΕΔΙΚ του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική και τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις για την πορεία της πυρκαγιάς και τις ενέργειες της πυροσβεστικής από τον Βασίλη Κικίλια.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο Διευθυντής Διαχείρισης Κρίσεων Γιώργος Ευθυμίου είναι ήδη στο συντονιστικό, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης.

Η στιγμή που αστυνομικοί ΟΠΚΕ εγκλωβίζονται στις φλόγες στον Μαραθώνα

Την στιγμή που αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ περικυκλώνονται από τις φλόγες κατά την διάρκεια απεγκλωβισμού πολιτών από την πυρκαγιά στον Μαραθώνα, καταγράφει βίντεο ντοκουμέντο

Οι αστυνομικοί από κοινού με δυνάμεις της Τροχαίας, εισήλθαν σε σημεία πολύ επικίνδυνα, προκειμένου να σώσουν τους ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί.



Πού μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για διαμονή οι πληγέντες από την φωτιά στην Αττική

Αίτηση για προσωρινή διαμονή σε ξενοδοχεία μπορούν να κάνουν οι πληγέντες από την φωτιά που συνεχίζει να καίει σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Αναλυτικότερα όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρεια και δήμοι) λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα

https://emergencypoint.azurewebsites.net/Application/NewAppl?evId=0170f75b-3f01-45ca-8e6e-727849dcdba4

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το 213 2047893.

Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. στους πολίτες: «Να μην επιστρέφουν σε περιοχές που έχουν καεί»

«Θερμή παράκληση» προς όλους τους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση προς τις περιοχές στις οποίες εκτείνονται οι πυρκαγιές, απευθύνει η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να μην δυσχεραίνεται το έργο της Τροχαίας και των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που εκδίδονται για εκκένωση περιοχών και να μην επιχειρούν να επιστρέψουν σε περιοχές που έχουν ήδη καεί, για τη δική τους ασφάλεια και για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων πυρόσβεσης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ