Νέος τρόπος προστασίας της τομάτας από τα θανατηφόρα βακτήρια


Το νέο φυτοφάρμακο που θα προστατεύει τις τομάτες και τα «γειτονικά» φυτά – «Φράγμα» για μια βιώσιμη γεωργία

Ως «άρωμα αντίστασης» χαρακτηρίστηκε ένα νέο σπρέι που προστατεύει τις τομάτες από ένα θανατηφόρο βακτήριο.

Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια αρωματική ένωση που ονομάζεται άλφα-τερπινεόλη προστατεύει αποτελεσματικά τα φυτά από το βακτήριο Pseudomonas, ένα παθογόνο βακτήριο που προκαλεί σοβαρή ζημιά στις καλλιέργειες. Η ερευνητική ομάδα κάνει λόγο για «σημαντική ανακάλυψη» που θα μπορούσε να βελτιώσει τη διαχείριση των καλλιεργειών παρέχοντας φιλική προς το περιβάλλον προστασία.

Η Χούλια Περέζ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, εξήγησε ότι όπως οι ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις έτσι και τα φυτά έχουν τον δικό τους τρόπο επικοινωνίας και αυτοάμυνας. Εκπέμπουν «ενώσεις» για να ειδοποιήσουν τους «γείτονές» τους για κίνδυνο. Στη συνέχεια, τα κοντινά φυτά αντιλαμβάνονται το «μήνυμα».

Η ίδια συμπλήρωσε: «Φανταστείτε ένα χωράφι με τομάτες όπου τα βακτήρια διεισδύουν στα φύλλα ενός φυτού. Καθώς εξαπλώνεται, το φυτό αμύνεται από επίθεση απελευθερώνοντας στοιχεία όπως το τερπένιο. Τα «γειτονικά» φυτά εκλαμβάνουν το χημικό μήνυμα και λαμβάνουν τα μέτρα τους, εμποδίζοντας την είσοδο του παθογόνου και προστατεύοντας έτσι την καλλιέργεια».

Η ίδια ερευνητική ομάδα, σε συνεργασία με την εταιρεία Meristem, έχει ήδη κατοχυρώσει και αδειοδοτήσει μια άλλη ένωση, την HB, η οποία προστατεύει επίσης τα φυτά. Και οι δύο ενώσεις αποτελούν μέρος αυτού που ονομάζουμε «άρωμα αντίστασης», το οποίο συμβολίζει τη μυρωδιά της επιβίωσης για τις τομάτες.

Πρόκειται για μια πολύ απλή, φθηνή και φυσική ένωση που μπορεί να ψεκαστεί απευθείας στα φυτά ή να εφαρμοστεί από συσκευές διάχυσης.

Ο δρ. Πουριφικασιίον Λισόν, επίσης μέλος της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plant Physiology, είπε: «Η χρήση αυτών των ενώσεων προσφέρει στον αγροτικό τομέα μια νέα οικονομική, γρήγορη και εξαιρετικά αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τη βελτίωση της απόδοσης μιας τόσο σημαντικής καλλιέργειας όπως η τομάτα».

Η φυσική στρατηγική θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προστατευτικό φράγμα ενάντια στα βακτήρια και άλλες λοιμώξεις, ενώ θα μπορούσε ακόμη και να προστατεύσει τα φυτά από τις επιπτώσεις της ξηρασίας.

Η χρήση των ενώσεων σε γεωργικές θεραπείες θα μείωνε επίσης τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. «Αυτό δεν είναι μόνο ωφέλιμο για το περιβάλλον, αλλά προωθεί επίσης μια πιο βιώσιμη γεωργία», δήλωσε η δρ. Περέζ.

*Με πληροφορίες από goodnewsnetwork


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ