Τι γνωρίζουμε για την καφέ αράχνη – ερημίτη που σκότωσε τον 48χρονο στον Πύργο
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 48χρονου στον Πύργο μετά από τσίπημα αράχνης και συγκεκριμένα, της καφέ αράχνης ή ερημίτη.
Πρόκειται για μία αράχνη που προτιμά τα ζεστά κλίματα και ζει κυρίως στο σκοτάδι, ενώ βρίσκεται συνήθως σε σωρούς, είτε από ξυλα, φύλλα ή πέτρες αλλά ακόμα και σε σωρούς από ρούχα που μπορεί να βρίσκονται μεγάλο διάστημα στο πάτωμα ή μέσα σε παπούτσια.
Οι αράχνες δεν είναι επιθετικές κατά κανόνα, αφού δεν δαγκώνουν εύκολα κάποιον, εκτός εάν παγιδευτούν στο δέρμα του, παραδείγματος χάριν αν βρεθούν στο εσωτερικό ενός φορεμένου ρούχου. Συνήθως κρύβονται την ημέρα και βγαίνουν τη νύχτα για να κυνηγήσουν έντομα.
Ωστόσο η συγκεκριμενη αράχνη δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, γιατί ναι μεν φέρει μία σκούρα κηλίδα στο κεφάλι της, σε σχήμα βιολιού, ωστόσο δυσκολα ξεχωρίζει από τις κοινές καφέ αράχνες που δεν είναι δηλητηριώδεις.
Είναι η πιο κοινή και διαδεδομένη από τις καφέ αράχνες που συνήθως συναντάται μόνο στις νότιες και κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μικρό είδος που φτάνει σε μήκος έως και 1,2 εκατοστά, με το τσίμπημά της να έχει μία ισχυρή δηλητηριώδη γροθιά.
Άμεση ιατρική βοήθεια
Αν υπάρχει υποψία ότι κάποιος μπορεί να έχει δεχθεί τσίμπημα από αράχνη ερημίτη πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στα επείγοντα περιστατικά του πλησιέστερου νοσοκομείου για να του παρασχεθεί εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη θεραπεία είναι πολύ σημαντική, ειδικά για μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους στους οποίους τα συμπτώματα είναι πιο έντονα.
Τα συμπτώματα είναι τα εξής:
- Έντονο τσούξιμο στην περιοχή του τσιμπήματος.
- Εφίδρωση.
- Γενικότερη αδιαθεσία.
- Δημιουργία εξανθημάτων.
- Περίπου, 12 με 36 ώρες μετά το τσίμπημα θα σχηματιστεί ένα χαρακτηριστικό πρότυπο αποχρωματισμού στην περιοχή. Η περιοχή του τσιμπήματος θα αποκτήσει ένα βαθύ μωβ ή μπλε χρώμα και γύρω από αυτήν θα σχηματιστεί ένα υπόλευκο δαχτυλίδι, το οποίο συνήθως περιβάλλεται από μια εκτεταμένη κόκκινη περιοχή.
- Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις η πληγή που έχει προκληθεί από το τσίμπημα μπορεί να επιμείνει και να παραμείνει ανοικτή για αρκετές εβδομάδες.
Για το δηλητήριο της συγκεκριμένης αράχνης δεν υπάρχει κανένα συνιστώμενο αντίδοτο, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής ανακάμπτει μόνος του και συνίσταται μόνο ξεκούραση, εναπόθεση άγου και ανύψωση της περιοχής του τσιμπήματος.
Αν δεν εμφανιστούν επιπλοκές το άτομο θα αναρρώσει γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα ή φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο είναι πιθανό να δημιουργηθούν δερματικές βλάβες ή και πιο σοβαρές επιπλοκές, Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος. Σε περίπτωση ερεθισμού του δέρματος, εάν π.χ. δημιουργηθούν φυσαλίδες ή πληγή στο σημείο του τσιμπήματος χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για την πλήρη επούλωση της περιοχής.
Οι σοβαρές επιπλοκές από το τσίμπημα της αράχνης ερημίτη είναι εξαιρετικά σοβαρές, αλλά σπάνιες:
Διαταραχές στην πήξη του αίματος
Νεφρική ανεπάρκεια
Κώμα
Θάνατος
Μέτρα πρόληψης
Αν εντοπίσουμε μία καφέ αράχνη μέσα σε ένα σπίτι ή κτήριο η άμεση απομάκρυνσή όλων όσων υπάρχουν είναι αδύνατη. Όμως μπορούν να μπουν παγίδες ή να χρησιμοποιηθούν εντομοαπωθητικά για να μειωθεί ο αριθμός τους. Πολύ σημαντική είναι η λήψη προληπτικών μέτρων για να αποφευχθεί το τσίμπημα. Τα πιο βασικά είναι:
Καθαρισμός – τακτοποίηση αυλών ή υπογείων και αποφυγή στοιβάγματος ξύλων πολύ κοντά στο σπίτι. Έτσι μειώνονται τα μέρη που οι αράχνες συνηθίζουν να ζουν και ο χώρος γίνεται πιο αφιλόξενος για εκείνες.
Αποφυγή στοιβάγματος ρούχων το πάτωμα. Αν εναποθέσετε ένα ρούχο στο πάτωμα καλό είναι να το τινάζετε προσεκτικά πριν το ξαναφορέσετε.
Χρήση γαντιών για τη μετακινηση ξύλων ή πετρων στην εξοχή και ιδιαίτερα σε περιοχές που ζουν οι αράχνες αυτές.
Μεγάλη προσοχή όταν χειρίζεστε χαρτόκουτα καθώς οι αράχνες συχνά ζουν μέσα σε αυτά
Ελέγχουμε το εσωτερικό των παπουτσιών πριν τα φορέσουμε
Αποθηκεύουμε τα εργαλεία του κήπου και άλλο εξοπλισμό σε πλαστικές σακούλες καλά σφραγισμένες για να αποτρέψουμε την είσοδο αραχνών σε αυτές.