Τα αυγά αποτελούν μια από τις πιο ευέλικτες και θρεπτικές τροφές που μπορεί κανείς να ενσωματώσει στο καθημερινό του διαιτολόγιο. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ενώ μπορούν να μαγειρευτούν με αμέτρητους τρόπους. Ένα από τα πιο δημοφιλή και απολαυστικά πιάτα που μπορούμε να φτιάξουμε με αυγά είναι το σαγανάκι αυγών με ντομάτα και φέτα. Αυτή η συνταγή συνδυάζει την πλούσια γεύση της φρέσκιας ντομάτας με την αλμύρα της φέτας, δημιουργώντας ένα πιάτο ιδανικό για ένα γρήγορο αλλά και χορταστικό μεσημεριανό γεύμα.
Σαγανάκι αυγών με ντομάτα και φέτα
Υλικά:
- 4 αυγά
- 2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 1 πιπεριά πράσινη ή κόκκινη, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
- Φρέσκο ψωμί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το κρεμμύδι και την πιπεριά (αν χρησιμοποιείτε) και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για άλλο ένα λεπτό.
- Ρίξτε τις τριμμένες ντομάτες στο τηγάνι και αφήστε τις να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά, μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να γίνει μια παχιά σάλτσα. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
- Κάντε τέσσερις μικρές “φωλιές” στη σάλτσα με τη βοήθεια ενός κουταλιού και σπάστε ένα αυγό σε κάθε φωλιά.
- Σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε τα αυγά να μαγειρευτούν για 5-7 λεπτά, μέχρι να σφίξει το ασπράδι αλλά ο κρόκος να παραμείνει ρευστός (ή όσο εσείς προτιμάτε).
- Στο τέλος, πασπαλίστε τη θρυμματισμένη φέτα πάνω από τα αυγά και αφήστε την να λιώσει ελαφρώς για 1-2 λεπτά.
- Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρετε.
Καλή σας όρεξη!