Σκάνδαλο στη Silicon Valley: Μυστική συμφωνία Google και Meta για στόχευση εφήβων χρηστών


Η αποκάλυψη μιας μυστικής συμφωνίας μεταξύ της Google και της Meta για τη στόχευση εφήβων χρηστών με διαφημίσεις στο YouTube, παρακάμπτοντας τους εσωτερικούς κανόνες της Google, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι Financial Times, οι δύο γίγαντες της τεχνολογίας συνεργάστηκαν σε μια καμπάνια μάρκετινγκ για το Instagram, η οποία στόχευε χρήστες ηλικίας 13 έως 17 ετών, χρησιμοποιώντας ένα παραθυράκι που χαρακτηρίζεται ως “άγνωστη” δημογραφική ομάδα. Η καμπάνια παραβίασε τις πολιτικές της Google, οι οποίες απαγορεύουν την εξατομίκευση και τη στόχευση διαφημίσεων σε ανηλίκους.

Η καμπάνια ξεκίνησε στα τέλη του 2023, σε συνεργασία με τη διαφημιστική εταιρεία Spark Foundry, θυγατρική της Publicis. Το πιλοτικό πρόγραμμα αρχικά πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, ενώ αργότερα επεκτάθηκε στις ΗΠΑ με σχέδια για περαιτέρω διεθνή επέκταση.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η Google ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το πρόγραμμα και ξεκίνησε εσωτερική έρευνα. Ωστόσο, οι κατηγορίες ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε το παραθυράκι “άγνωστη” για να παρακάμψει τις πολιτικές της δεν αρνήθηκαν. Η Meta, από την πλευρά της, συνεχίζει να αντιμετωπίζει έντονη κριτική για τις πρακτικές της όσον αφορά τη στόχευση ανηλίκων.

Το σκάνδαλο αυτό επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ανάγκη αυστηρότερης ρύθμισης και επίβλεψης των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Την περασμένη εβδομάδα, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που επιβάλλει καθήκον μέριμνας στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για την προστασία των παιδιών από επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο.

Η αποκάλυψη αυτή ενισχύει την πεποίθηση ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί δίνουν προτεραιότητα στο κέρδος έναντι της προστασίας των ανηλίκων χρηστών τους, γεγονός που απαιτεί άμεσες και αυστηρές ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ