Τα βερίκοκα είναι από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, γεμάτα γεύση και αρώματα. Αυτή η συνταγή για σπιτική μαρμελάδα είναι απλή και γρήγορη, ιδανική για να διατηρήσετε την γεύση του καλοκαιριού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η μαρμελάδα αυτή είναι τέλεια για το πρωινό σας, πάνω σε φρέσκο ψωμί, ή ως συνοδευτικό σε διάφορα γλυκά και επιδόρπια.
Σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο
Υλικά
- 1 κιλό ώριμα βερίκοκα
- 800 γραμμάρια ζάχαρη
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 βανιλίνη (προαιρετικά)
Οδηγίες
- Προετοιμασία Βερίκοκων: Πλύνετε καλά τα βερίκοκα και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.
- Μαγείρεμα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε τα κομμένα βερίκοκα και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά και αφήστε τα για 1 ώρα να βγάλουν τα υγρά τους.
- Βράσιμο: Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράστε το μείγμα. Ανακατεύετε συχνά για να μην κολλήσει. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά, ή μέχρι να πήξει.
- Λεμόνι και Βανιλίνη: Προσθέστε το χυμό λεμονιού και τη βανιλίνη (αν χρησιμοποιείτε) και ανακατέψτε καλά. Βράστε για ακόμα 5 λεπτά.
- Αποθήκευση: Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τη μαρμελάδα να κρυώσει λίγο. Μεταφέρετε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και κλείστε τα καλά. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε.
Απολαύστε τη μαρμελάδα σας με όποιον τρόπο σας αρέσει!