Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Αναμένεται επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ


Αμερικανικά δημοσιεύματα ανέφεραν από την Τετάρτη ότι τα αντίποινα στο Ισραήλ για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, θα έρθουν σε δύο κύματα, με τη Χεζμπολάχ να χτυπά πριν το Ιράν. Το CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, επιβεβαιώνει αυτό το σενάριο, εξηγώντας τον λόγο πίσω από την ξεχωριστή επίθεση που ετοιμάζεται.

Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης από χώρες της Μέσης Ανατολής και τις ΗΠΑ έχουν πέσει στο κενό, ενώ συμπληρώνονται 10 μέρες από τη δολοφονία του Χανίγια. Η απειλή μιας ευρείας σύρραξης στη Μέση Ανατολή – από τη μία πλευρά το Ιράν και οι σύμμαχοί του και από την άλλη το Ισραήλ και οι δικοί του σύμμαχοι – είναι πιο ορατή από ποτέ.

Τα δύο τελευταία 24ωρα φαίνονται ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς η Αίγυπτος, σε μια ασυνήθιστη κίνηση, έδωσε οδηγίες στις αεροπορικές εταιρείες της να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο για ένα διάστημα 3 ωρών τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Στη συνέχεια, το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες της χώρας πρέπει να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από το Ιράν στις 7 και 8 Αυγούστου.

Ο οργανισμός OPSGROUP, που ασχολείται με εναέριους κινδύνους, αναφέρει ότι αυτή η NOTAM από την Αίγυπτο είναι πολύ ασυνήθιστη και πιθανώς αποτελεί ένδειξη μιας ιρανικής απάντησης στο Ισραήλ.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για χτύπημα σε εξέλιξη.

Πηγές ανέφεραν στο CNN ότι η Χεζμπολάχ φαίνεται πως μπορεί να χτυπήσει το Ισραήλ ανεξάρτητα από ό,τι σκοπεύει να κάνει το Ιράν. Μία από τις πηγές ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ κινείται με ταχύτερο ρυθμό από το Ιράν στην προετοιμασία μιας επίθεσης, την οποία η τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου φαίνεται πως θα εξαπολύσει τις επόμενες ημέρες.



Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, πολλοί αξιωματούχοι λένε ότι το Ιράν φαίνεται να επεξεργάζεται ακόμη τα σχέδια αντιποίνων, ενώ ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος αναφέρει ότι η Τεχεράνη έχει ήδη κάνει κάποιες – αλλά όχι όλες – από τις αναμενόμενες προετοιμασίες για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Δεύτερη πηγή αναφέρει ότι, σε αντίθεση με το Ιράν, η Χεζμπολάχ μπορεί πιθανότατα να ξεκινήσει μια επίθεση με λίγα έως καθόλου προηγμένα στοιχεία, καθώς ο Λίβανος συνορεύει με το Ισραήλ. Μάλιστα, προσθέτει ότι υπάρχει η αίσθηση σε πολλούς αξιωματούχους πως Ιράν και Χεζμπολάχ δεν βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις εξελίξεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Η Δύση αγωνιά για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή

Εν αναμονή των αντιποίνων που ανήγγειλαν το Ιράν και οι σύμμαχοί του, στο Ισραήλ η ένταση παραμένει υψηλή την τελευταία εβδομάδα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αμυνθούμε», είπε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη στρατιωτική βάση Τελ Χασομέρ, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε χθες πως ζήτησε από τις αιγυπτιακές εταιρείες αερομεταφορών να μην χρησιμοποιήσουν τον ιρανικό εναέριο χώρο σήμερα το πρωί, εξαιτίας «στρατιωτικών γυμνασίων» που προγραμματίζονται στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η ανησυχία για τον κίνδυνο ανάφλεξης παραμένει μεγάλη ιδίως στον Λίβανο, όπου χθες ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη -για ακόμη μια φορά τις τελευταίες ημέρες- έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό.

Από την 8η Οκτωβρίου, την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, η Χεζμπολά, βασική συνιστώσα του προσκείμενου στο Ιράν «άξονα της αντίστασης», άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, για να «υποστηρίξει» τη Χαμάς, σύμμαχό της. Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα είναι πρακτικά καθημερινές.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας έκανε λόγο για δυο νεκρούς, άμαχο και μέλος της Χεζμπολά, σε ισραηλινό βομβαρδισμό χθες στην Τζουαΐγια, στον νότιο Λίβανο. Με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε ότι εξάλειψε «τρομοκράτη» στον τομέα αυτόν.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε πως εκτόξευσε σε ανταπόδοση ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως «κατέστρεψε» εγκατάσταση από όπου το λιβανικό κίνημα εξαπέλυσε drone προς την κατεύθυνση του κατεχόμενου τμήματος του υψιπέδου του Γκολάν, που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις εξελίξεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ