Washington Post: Παραδοχή του Ισραήλ ότι σκότωσε τον Χανίγια


Η αγωνία κορυφώνεται στη Μέση Ανατολή, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Χεζμπολάχ, Ιράν και Ισραήλ κλιμακώνονται επικίνδυνα μετά τις πρόσφατες δολοφονίες κορυφαίων ηγετών. Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και του ανώτατου διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, έχουν προκαλέσει οργή και απειλές αντιποίνων από την Τεχεράνη και την Χεζμπολάχ.

Παραδοχή ευθύνης από το Ισραήλ και αντίδραση των ΗΠΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, το Ισραήλ παραδέχτηκε ότι ευθύνεται για τη δολοφονία του Χανίγια, γεγονός που εξόργισε τον Λευκό Οίκο. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, καθώς η απόφαση αυτή απειλεί να ανατρέψει τις προσεκτικές διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα. Επιπλέον, οι ΗΠΑ εξοργίστηκαν επειδή δεν ενημερώθηκαν πριν το Ισραήλ ξεκινήσει άλλες επιχειρήσεις κατά διοικητών της Χεζμπολάχ ή Ιρανών.

Τεταμένες σχέσεις και απειλές αντιποίνων

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ είναι τεταμένες, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να έχουν μια ιδιαίτερα δύσκολη τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα. Παρά την έλλειψη επίσημης ανάληψης ευθύνης από το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη, οι απειλές από το Ιράν για σκληρά αντίποινα παραμένουν. Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της έχει απειλήσει με αντίποινα για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό.

Διπλωματικές προσπάθειες για αποφυγή κλιμάκωσης

Οι ΗΠΑ εντείνουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για να αποτρέψουν μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν οποιαδήποτε κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένοπλη σύρραξη. Ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ από επιθέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων και των υποστηρικτών τους.

Συνεδρίαση του οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας στην Τζέντα, μετά από αίτημα της Τεχεράνης, σε μια προσπάθεια να πιέσει τα αραβικά κράτη να υποστηρίξουν το δικαίωμά του για αντίποινα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι πιέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, σε συνδυασμό με την παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μέση Ανατολή, μπορεί να αποτρέψουν το Ιράν από το να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη, με τον κίνδυνο γενίκευσης της σύρραξης στη Μέση Ανατολή να είναι πιο πραγματικός από ποτέ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ