Αναποδογυρισμένο κέικ με ανανά και καραμέλα


Το αναποδογυρισμένο κέικ με ανανά είναι ένα κλασικό και αγαπημένο γλυκό που συνδυάζει την αρωματική γεύση του ανανά με τη μαλακή υφή του κέικ. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να εντυπωσιάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας με ένα νόστιμο και εντυπωσιακό γλυκό. Είναι εύκολο στην παρασκευή και η καραμελωμένη κορυφή του θα σας κερδίσει από την πρώτη μπουκιά.

Αναποδογυρισμένο κέικ με ανανά και καραμέλα

Υλικά:

Για την καραμέλα:

  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 κονσέρβα ανανά σε φέτες, στραγγισμένη
  • Κερασάκια μαρασκίνο (προαιρετικά)

Για το κέικ:

  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζανιού βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/4 φλιτζανιού χυμό ανανά (από την κονσέρβα)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία καραμέλας:
    • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C.
    • Σε μια μεσαία κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο και προσθέστε την καστανή ζάχαρη. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια λεία καραμέλα.
    • Ρίξτε την καραμέλα σε ένα στρογγυλό ταψί και τοποθετήστε τις φέτες ανανά από πάνω, καλύπτοντας ολόκληρη την επιφάνεια. Αν θέλετε, βάλτε ένα κερασάκι στο κέντρο κάθε φέτας ανανά.
  2. Προετοιμασία κέικ:
    • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα.
    • Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε τη βανίλια.
    • Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
    • Προσθέστε τα ξηρά υλικά στο μείγμα βουτύρου εναλλάξ με το γάλα και το χυμό ανανά, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα ξηρά υλικά. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    • Ρίξτε το μείγμα του κέικ πάνω από τις φέτες ανανά και την καραμέλα στο ταψί.
  3. Ψήσιμο:
    • Ψήστε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι που θα το βυθίσετε στο κέντρο του κέικ.
    • Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια αναποδογυρίστε το προσεκτικά σε μια πιατέλα.
  4. Σερβίρισμα:
    • Σερβίρετε το κέικ ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να το συνοδέψετε με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή κρέμα σαντιγί.

Καλή απόλαυση!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ