Τα ασιατικά χρηματιστήρια ανακάμπτουν εν μέσω παγκόσμιας αστάθειας. Το Τόκιο ανακάμπτει μετά την ιστορική καθίζηση της «Μαύρης Δευτέρας» λόγω ανησυχιών ότι η Fed άργησε να ανταποκριθεί σε σημάδια αποδυνάμωσης της αμερικανικής οικονομίας
Οι επενδυτές στην Ασία ανέκτησαν μέρος της ηρεμίας τους σήμερα (6/8), μετά από μια ημέρα ξέφρενου sell off σε όλο τον κόσμο λόγω ανησυχιών για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ. Στην Ιαπωνία, όπου οι απώλειες τη Δευτέρα ήταν μεγαλύτερες, οι μετοχές ανέκαμψαν υψηλότερα. Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 11% μετά την πτώση 12,4% την προηγούμενη ημέρα, σε μία ιστορική «βουτιά», μεγαλύτερη από την κατακόρυφη πτώση κατά το «κραχ» της Μαύρης Δευτέρας τον Οκτώβριο του 1987. Οι μετοχές στη Νότια Κορέα, οι οποίες επίσης υποχώρησαν περισσότερο από 10% κάποια στιγμή τη Δευτέρα, ανέκτησαν περίπου 4%.
Η αναταραχή στα χρηματιστήρια ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στην Ιαπωνία, όπου οι ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ επιδεινώθηκαν από τον φόβο για τις επιπτώσεις που θα είχε στα εταιρικά κέρδη μια ραγδαία ενίσχυση του γιεν. Την Παρασκευή, μια έκθεση για τις αμερικανικές θέσεις εργασίας έδειξε σημαντική επιβράδυνση στις προσλήψεις, προκαλώντας sell off στις αγορές των ΗΠΑ.
Mεγαλύτερος πανικός επικράτησε τη Δευτέρα λόγω των φόβων ότι η Federal Reserve μπορεί να περίμενε πάρα πολύ για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, απειλώντας την ισχύ της οικονομίας των ΗΠΑ. Στη Wall Street, ο S&P 500 υποχώρησε 3%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Σεπτέμβριο του 2022. Η Fed αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, τα οποία βρίσκονται σε υψηλό πάνω από δύο δεκαετίες, αργότερα φέτος.
Οι συνθήκες στην Ιαπωνία έγιναν ακόμη πιο σύνθετες από μια αλλαγή πολιτικής προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε την περασμένη Τετάρτη το βασικό της επιτόκιο στο ένα τέταρτο της μονάδας. Ήταν η δεύτερη αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας από το 2007. Μετά από χρόνια κατά τα οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν τα επιτόκια χαμηλά για να προσπαθήσουν να τονώσουν τις τιμές και την κατανάλωση, ο πληθωρισμός ανέβηκε σε επίπεδα στα οποία θεώρησαν ότι μπορούσαν να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.
Η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων προκάλεσε την ενίσχυση του γεν, μια τάση που θα μπορούσε να είναι καλή για την οικονομία της Ιαπωνίας μακροπρόθεσμα, αλλά θα επιβραδύνει τα εταιρικά κέρδη, ειδικά για τις μεγάλες εταιρείες που βασίζονται στις πωλήσεις στο εξωτερικό. Η άνοδος του νομίσματος τρόμαξε τους επενδυτές, ορισμένοι από τους οποίους φοβήθηκαν ότι ένα ισχυρότερο γεν θα σήμαινε το τέλος ενός «ράλι» των ιαπωνικών μετοχών που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ένα αποδυναμωμένο νόμισμα.
Ένα ισχυρότερο γιεν υποβάθμισε επίσης ορισμένες παγκόσμιες επενδύσεις που έγιναν όταν το νόμισμα ήταν φθηνότερο, λειτουργώντας ως καταλύτης για τις ευρύτερες πωλήσεις στις αγορές που ήταν ήδη νευρικές επειδή οι τιμές των μετοχών είχαν ανέβει πολύ ψηλά, πολύ γρήγορα. Ένα δημοφιλές εμπόριο μεταξύ ορισμένων επενδυτών περιλάμβανε δανεισμό σε γιεν και στη συνέχεια επένδυσή του σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, αλλά καθώς η ισχύς του δολαρίου φέτος άρχισε να υποχωρεί, τα κέρδη από αυτό το εμπόριο άρχισαν επίσης να αντιστρέφουν την πορεία τους.
Το γεν υποχώρησε την Τρίτη (6/8), καθώς διαπραγματευόταν περίπου 145 το δολάριο, έναντι 141 την προηγούμενη ημέρα. Ενώ η αλυσιδωτή αντίδραση της ενίσχυσης του ιαπωνικού νομίσματος και της πτώσης των μετοχών φαίνεται να έχει ηρεμήσει, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις της αγοράς θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την κατεύθυνση της οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.