Σε ριζικά νέους ορίζοντες βαδίζει πλέον η ορθοπαιδική χειρουργική χάρη στην ενσωμάτωση της ρομποτικής τεχνολογίας που έχει αναβαθμίσει εντυπωσιακά τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την ακρίβεια των επεμβάσεων.
Τα συστήματα ρομποτικής υποβοήθησης παρέχουν πλέον τη δυνατότητα στον ορθοπαιδικό χειρουργό να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια στην προπαρασκευή των ιστών και στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου. Αυτές οι δυνατότητες συμβάλλουν στη διασφάλιση του ιδανικού αποτελέσματος σε βαθμό μάλιστα που προσομοιάζει απόλυτα στο ανθρώπινο γόνατο και ισχίο. Ταυτόχρονα, χάρη στην τοποθέτηση της νέας άρθρωσης με ακρίβεια εκατοστού του χιλιοστού, διευρύνεται ο χρόνος ζωής των υλικών που εμφυτεύονται.
Σε ποιες ορθοπαιδικές επεμβάσεις εισέρχεται η ρομποτική;
Μέχρι πριν μερικά χρόνια, όταν η ρομποτική αποτελούσε ακόμη σενάριο επιστημονικής φαντασίας, οι ασθενείς που ταλαιπωρούνταν από τραυματισμούς ή από εκφυλιστικές παθήσεις, όπως η αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα, έπρεπε να υποβληθούν σε πολύωρα χειρουργεία με μεγάλες τομές, πολυήμερη νοσηλεία, μετεγχειρητικό πόνο και βέβαια να υπομείνουν μια μακρά περίοδο αποκατάστασης.
Σήμερα όλα αυτά τα δεδομένα έχουν ανατραπεί. Στις περιπτώσεις μερικής και ολικής αρθροπλαστικής γόνατος ο ορθοπαιδικός χειρουργός αντικαθιστά μόνο το κομμάτι της άρθρωσης που έχει φθαρεί και αποφεύγει τους τραυματισμούς του υγιούς τμήματος. Ακόμα, οι τομές που ανοίγονται με τη ρομποτική τεχνολογία είναι πολύ πιο μικρές, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αιμορραγία και η αποκατάσταση επιτυγχάνεται σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
Στην ολική αρθροπλαστική γόνατος, η ρομποτική τεχνολογία παρέχει τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη ακρίβεια συγκριτικά με τις «παραδοσιακές» τεχνικές καθώς επίσης ο ιατρός μπορεί να υπολογίσει τη σταθερότητα και την κινητικότητα των συνδέσμων, προκειμένου να προσχεδιάσει άψογο αποτέλεσμα.
Στην περίπτωση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου ο ορθοπαιδικός χειρουργός έχει τη δυνατότητα να διενεργήσει σχεδόν την τέλεια επέμβαση, δεδομένου ότι το ρομποτικό σύστημα τού παρέχει κάθε πιθανή πληροφορία που χρειάζεται να γνωρίζει εκείνη την ώρα, ώστε να αλλάξει τις παραμέτρους που κρίνει εν μέσω του χειρουργείου. Μετά τη ρομποτική ολική αρθροπλαστική ισχίου ο ασθενής θα βιώσει άμεσα το άψογο κινητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα στην άρθρωση, ενώ θα μπορεί να είναι ασφαλής ότι η νέα άρθρωση θα αντέξει σε βάθος πολλών χρόνων, αντί των 10-15 που ίσχυε στις παραδοσιακές επεμβατικές τεχνικές. Μάλιστα αυτό το τελευταίο δεδομένο σώζει κάθε ασθενή από τις πιθανότητες να οδηγηθεί σε μυική αδυναμία ή ακόμη και σε κατάθλιψη, καταστάσεις που έχουν καταγραφεί πολλές φορές στο παρελθόν.
Ο εντολέας παραμένει ο χειρουργός και το ρομπότ ο εκτελεστής
Είναι πολύ σημαντικό να αποσαφηνιστεί ότι η ρομποτική αρθροπλαστική ούτε σχεδιάζεται ούτε πραγματοποιείται από κάποιο ρομπότ. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός παραμένει ο «στρατηγός» σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί στο χειρουργείο και βέβαια μετά στην υλοποίησή της.
Οι ρομποτικοί βραχίονες αναβαθμίζουν τις σχεδιαστικές και επεμβατικές ικανότητες του χειρουργού και για αυτό μεγιστοποιείται η ακρίβεια στην εκτέλεση και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ιατρικού λάθους. Με τη ρομποτική τεχνολογία ο ιατρός έχει τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεών του, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να παρατηρεί σε τρισδιάστατη και υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση το χειρουργικό πεδίο. Παράλληλα, τα λογισμικά που αξιοποιούν τα ρομποτικά συστήματα, παρέχουν στον ορθοπαιδικό την ευχέρεια να σχεδιάσει το χειρουργικό πλάνο εξατομικευμένα, αναλόγως των αναγκών του κάθε ασθενούς, και να το αναπροσαρμόσει κατά τη διάρκεια της επέμβασης εφόσον απαιτηθεί.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα εξασφαλίζουν στον ασθενή:Άμεση κινητοποίηση της άρθρωσης σε λιγότερο από μία ημέραΕξιτήριο ακόμη και μετά από 24 ώρεςΜηδαμινή ή ελάχιστη απώλεια αίματοςΕλαχιστοποίηση κινδύνου επιπλοκώνΔραστική μείωση των πιθανοτήτων επανεπέμβασηςΤάχιστη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητεςΗ σημασία της επιλογής εξειδικευμένου και έμπειρου ορθοπαιδικού χειρουργού
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το ρομποτικό σύστημα εκτελεί τις εντολές του ορθοπαιδικού και εφαρμόζει το σχέδιο που έχει καταρτίσει. Οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αυτού του επιπέδου η τεχνολογία απαιτεί ορθοπαιδικό χειρουργό ο οποίος έχει λάβει ειδική εκπαίδευση και διαθέτει ικανή εμπειρία εφαρμογής της, ώστε ο ασθενής να είναι και να αισθάνεται βέβαιος ότι θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, απαραίτητη προϋπόθεση της επιτυχούς εκτέλεσης ρομποτικής αρθροπλαστικής είναι ο χειρουργός να έχει εξειδικευθεί στην «κλασική» αρθροπλαστική.
Ένας ιατρός με αυτό το προφίλ είναι ικανός να διαχειριστεί οποιοδήποτε συμβάν την ώρα του χειρουργείου, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Ο Δρ Ιωσήφ Γαβριηλίδης έχει εξειδικευθεί στις πιο σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης, στις αθλητικές κακώσεις και στην αθλητιατρική και διαθέτει πολυετή εμπειρία. Είναι από τους πρώτους πανελληνίως που εφάρμοσε την ρομποτική αρθροπλαστική, ενώ διακρίνεται για την ανθρωποκεντρική του προσέγγιση σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Δρ Ιωσήφ Γαβριηλίδης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Εξειδικευμένος στη Ρομποτική Αρθροπλαστική, στις Αθλητικές Κακώσεις και την Επανορθωτική Χειρουργική
Διευθυντής Δ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Επικεφαλής Ιατρικού Επιτελείου ΚΑΕ ΠΑΟΚ