Το Ρέθυμνο είναι τέλειο (και) τον χειμώνα


Ένα από τα καλύτερα, μεγαλύτερα και πιο κεφάτα καρναβάλια της Ελλάδας, το Ρεθεμνιώτικο (αυστηρά και μόνο με ε) είναι κάθε χρόνο η αφορμή να… λοξοκοιτάξουμε προς την Κρήτη χειμώνα καιρό. Και λέμε αφορμή, γιατί αιτίες αποτελούν εξίσου –αν όχι και περισσότερο− η υπέροχη παλιά πόλη του με τα βενετσιάνικα αρχοντικά της, τα πλακόστρωτα σοκάκια και το παραθαλάσσιο κάστρο, το φαντασμαγορικό τοπίο γύρω από τη Λίμνη του Κουρνά, 27 χιλιόμετρα έξω από το Ρέθυμνο, και βέβαια τα φαράγγια και τα μονοπάτια γύρω του, που είναι αυτή την εποχή, χωρίς τον ανελέητο καλοκαιρινό ήλιο της Κρήτης, ιδανικά για φυσιολατρικές πεζοπορίες. Τι λέτε, λοιπόν; Φύγαμε για Ρέθυμνο;

Οι πρώτες αναγνωριστικές βόλτες στην παλιά πόλη

Λιγότερο τουριστική και πολύβουη, αλλά εξίσου γραφική και πολύχρωμη με εκείνη των Χανίων, η παλιά πόλη του Ρεθύμνου είναι το σημείο μηδέν, εκεί που ξεκινούν κι εκεί όπου καταλήγουν με το που πέσει το σκοτάδι όλες οι βόλτες στην πόλη.

Πέρα από τις ατελείωτες περιπλανήσεις στα σοκάκια της, που είναι το νούμερο ένα… αξιοθέατο και η αγαπημένη δραστηριότητα κάθε επισκέπτη της πόλης, στα αξιοθέατά της περιλαμβάνονται επίσης η υπέροχη βενετσιάνικη Κρήνη Ριμόντι, με το νερό που αναβλύζει από τρεις κρήνες-λεοντοκεφαλές, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα βενετσιάνικο αρχοντικό, το τούρκικο σχολείο του 1796 με την όμορφη πλατεία του, ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Φραγκίσκου και το Τζαμί του Γαζή Χουσεΐν Πασά, ακριβώς δίπλα του, που σήμερα στεγάζει το Ωδείο της πόλης.

Ένα κάστρο που ακουμπά στην θάλασσα

Φορτέτζα λένε οι Ρεθυμνιώτες το βενετσιάνικο κάστρο που στολίζει την πόλη τους από το 1575, επάνω στο λοφάκι του Παλαιόκαστρου που μοιάζει έτοιμο να σαλπάρει στην θάλασσα. Μέσα στο κάστρο επιβιώνουν κτίσματα όπως η αποθήκη του πυροβολικού, όπου φυλάσσονταν τα κανόνια και ο οπλισμός, η κατοικία των Συμβούλων όπου έμενε ο ένας από τους δύο βενετούς Συμβούλους της πόλης, η κατοικία του Ρέκτορα, ένα πολυτελές και μεγαλόπρεπο κτήριο στην κεντρική πλατεία του φρουρίου, το τζαμί του Ιμπραήμ Χαν και ο μικρός ναός του Αγίου Θεοδώρου Τριχινά.

Βολτάροντας στο Ενετικό Λιμάνι

Στην Κρήτη είμαστε, κάθε χρωματιστή παλιά πόλη που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να «σετάρεται» με ένα γραφικό ενετικό λιμάνι. Πολύχρωμα παστέλ κτίρια ακουμπούν σχεδόν στη θάλασσα, βενετσιάνικες και τούρκικες επιρροές αφήνουν εμφανή τα σημάδια τους στην αρχιτεκτονική, ταβερνάκια και café απλώνουν τραπέζια έξω τα ηλιόλουστα μεσημέρια, ένας πανέμορφος φάρος κτισμένος τον 17ο αιώνα δεσπόζει στην άκρη του λιμενοβραχίονα, και όλα αυτά μαζί συνθέτουν μια από τις ωραιότερες εικόνες της πόλης, ακριβώς στο σημείο που ακουμπά στη θάλασσα.

Πώς λέγεται στα κρητικά το μονοπάτι;

Οι λάτρεις της πεζοπορίας γνωρίζουν καλά πως ο νομός Ρεθύμνου έχει μερικές από τις καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές της Κρήτης –κι επίσης, πως η καλύτερη εποχή για να τις περπατήσεις είναι τώρα, χωρίς τον ανελέητο ήλιο του καλοκαιριού να σε βάζει να ξυπνάς αξημέρωτα. Μια από τις ωραιότερες είναι αυτή που διασχίζει το καταπράσινο Πρασσανό Φαράγγι (λεπτομέρειες εδώ) ενώ πολλά ακόμα τμήματα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 αξίζουν την προσοχή σας –δείτε τα όλα οργανωμένα ανά βαθμό δυσκολίας εδώ.

Μια αρχαία πόλη που δεν ήξερες

Μισή ώρα έξω από το Ρέθυμνο, αντίκρυ στον Ψηλορείτη, το εντυπωσιακό μουσείο – αρχαιολογικό πάρκο της Ελεύθερνας άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 2016, για να στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ