Το «ακολούθησε το πάθος σου» δεν είναι πάντα η καλύτερη επαγγελματική συμβουλή


Πάντοτε πίστευα ότι το «ακολούθησε το πάθος σου» δεν είναι μία απόλυτη αλήθεια, που φέρνει αποκλειστικά επιτυχίες, αλλά μπορεί να ανοίγει το δρόμο για μεγάλες απογοητεύσεις. Έχεις την εντύπωση πως είσαι γεννημένος να κάνεις μία δουλειά και αγνοείς ότι αυτό μπορεί να μην εξελιχθεί όσο περιμένεις. Επίσης, δημιουργείται η λανθασμένη αντίληψη πως αν κάνεις τη δουλειά των ονείρων σου δεν έχεις τα ίδια άγχη, ευθύνες και ξάγρυπνες νύχτες. Ενώ στην πραγματικότητα είναι μία δουλειά, που έχει τις ίδιες ανάγκες και δυσκολίες με κάθε άλλη δουλειά. Απλώς σε ορισμένες περιπτώσεις η ηθική ικανοποίηση υπερισχύει στο τέλος.

Ακούμε διαρκώς σε motivational λόγους, βιβλία για επιτυχημένες καριέρες και πλούσιους entrepreneur «κάνε αυτό που αγαπάς και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις μία φορά στη ζωή σου». Αυτό είναι μία ουτοπία.

Ας μιλήσουμε για τις άπειρες αποτυχημένες απόπειρες για start up επιχειρήσεις, για αλλαγές πλεύσεις, για ανθρώπους που ακολούθησαν την δουλειά των ονείρων τους αλλά ποτέ δεν ξεχώρισαν. Και γι’ αυτούς που ρίσκαραν να αλλάξουν πορεία και τελικά τους βγήκε σε καλό. Η επαγγελματική επιτυχία είναι σαν την προσωπική, δεν έχει κριτήρια σύγκρισης με των άλλων. Αν σε καλύπτει το που βρίσκεσαι τώρα, συνέχισε εκεί.

Διαβάζοντας όλα αυτά τα βιβλία επιτυχημένης σταδιοδρομίας δημιουργούνται κάποιες προσδοκίες που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πρέπει να το δεχτείς εγκαίρως. Οι επαγγελματικές προσδοκίες πλήττουν κι αυτούς που κάνουν ό,τι αγαπούν αλλά περιμένουν το κάτι παραπάνω και τους άλλους, που έχουν ακολουθήσει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο.

Ξεκινώντας αυτή τη συζήτηση από το μηδέν, δεν αρκεί να αγαπάς τη δουλεία σου. Οι παράγοντες που συνιστούν μία τελικά πετυχημένη καριέρα είναι πολλοί περισσότεροι.

Μην ακολουθείς μόνο το πάθος σου
Μπορεί να πιστεύεις ότι γεννήθηκες να είσαι ηθοποιός, όμως δε σημαίνει ότι θα ζήσεις από αυτό. Αν βλέπεις πως δεν εξελίσσεσαι, δεν έχεις κίνητρα, δεν έχεις προτάσεις, δεν υπάρχει ροή και συνέχεια… Μάζεψε την τσακισμένη σου ενέργεια και σκέψου τι μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Μία λίγο διαφορετική δουλειά και το πάθος σου που πια είναι χόμπι; Αλλά μπορείς να να εφαρμόσεις το PLAN B. Άσε τον εαυτό σου να απολαύσει τα plot twist.

Δοκίμασε διαφορετικές δουλειές
Στην πράξη είναι όλα διαφορετικά, ακόμα και η δουλειά των ονείρων σου. Στα early 20s κάνε διαφορετικές δουλείες, βγάλε τα πρώτα σου χρήματα από κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που σπουδάζεις. Κάνε πρακτική με ένα deadline. Όλα αυτά πέρα από το ότι θα γεμίσουν το βιογραφικό (που τόσο πρέπει να έχει πολλά bullets εμπειρίας), θα σε βοηθήσουν να ωριμάσεις επαγγελματικά. Γιατί πολύ πριν φτάσεις στην καριέρα των ονείρων σου, πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν να την αξίζεις. Να ξέρεις ποια είναι τα δικαιώματα σου, οι δυνάμεις και τα όρια σου και να τα ακούς, κι αυτό γίνεται μετά από πολλά steps.

Άκου τις δυνατότητές σου
Κάπου εδώ μπαίνει η ρεαλιστική διάσταση των πραγμάτων στη συζήτηση. Μπορεί να θέλεις να ακολουθήσεις ένα επάγγελμα, αλλά να μην κάνεις για αυτό. Μήπως να ακούσεις ορισμένες γνώμες; Χωρίς εγωισμούς και ουτοπίες, συμβουλεύσου κάποιον που ξέρει και θαυμάζεις.

Κάνε κάτι σχετικό
Στην περίπτωση που θέλεις να επιμείνεις στο πάθος και στη δουλειά των ονείρων σου, εξειδικεύσου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πέτυχαν γιατί παρουσιάστηκαν με τη σωστή ιδιότητα. Αν στοχεύσεις σε κάτι ειδικότερο, επενδύσεις παρακολουθώντας σεμινάρια, οι πιθανότητες να πετύχεις είναι πολύ περισσότερες. Οι κλίσεις και τα ταλέντα δεν αρκούν, η εξάσκηση, η μελέτη και η καλλιέργεια φέρνουν την εξέλιξη, είναι ένας συνεχόμενος αγώνας αυτοβελτίωσης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ