Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 500.000 Μαρίες- και εγώ είμαι μία απ’ αυτές. Σε αρκετά χρόνια από σήμερα, όμως, κάτι μας λέει πως η παντοκρατορία της Μαρίας θα απειλείται από άλλα… ανερχόμενα ονόματα που θα την εκτοπίσουν. Για του λόγου το αληθές, σκεφτείτε πώς λένε τις συμμαθήτριες των παιδιών σας: μήπως στην πλειοψηφία τους έχουν πιο πρωτότυπα ονόματα που όμως αρχίζουν να μην είναι πλέον τόσο σπάνια;
Τα κοριτσίστικα ονόματα που σε λίγο καιρό θα αντικαταστήσουν το «Μαρία»
Άλκηστις: προέρχεται από τις λέξεις αλκή που σημαίνει δύναμη και εστία. Νοηματικά είναι η ατρόμητη και η δύναμη του σπιτιού. Σύμφωνα με την ελληνική γραμματική, πάντως, η κλητική του ονόματος είναι «Άλκηστι».
Αριάδνη: έχει καταγωγή από την Κρήτη αφού σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης και τελευταία όλο και περισσότερα κοριτσάκια απαντούν στο όνομα Αριάδνη.
Άρτεμις: σύμφωνα με σχετική έρευνα του 2009*, το όνομα της θεάς του κυνηγιού είναι το 97ο πιο συχνό όνομα στην Ελλάδα. Πρέπει να έχει ανέβει αρκετές θέσεις στη λίστα από τότε.
Δανάη: ήταν κόρη του βασιλιά του Άργους, την οποία ερωτεύτηκε ο Δίας. Αν πιστεύετε στην αριθμολογία, ο αριθμός 1 αντιστοιχεί στο όνομα Δανάη, που σημαίνει ότι η γυναίκα αυτή είναι ιδιαίτερα δυναμική και ίσως αρκετά εγωκεντρική.
Ερατώ: ήταν μία από τις 9 Μούσες και συγκεκριμένα η προστάτιδα του γάμου και της οικογένειας. Η αλήθεια είναι πως είναι ιδιάιτερα εύηχο και ακούγοντάς το έρχεται σοτ μυαλό μας μια πολύ όμορφη γυναίκα.
Ιόλη: την ερωτεύτηκε ο Ηρακλής, επομένως κάτι θα ήξερε! Και το Ιόλη στην κατηγορία των ονομάτων που ακούγονται όλο και περισσότερο και παραγκωνίζουν τα συνηθισμένα ονόματα.
Ίρις: ήταν δευτερεύουσα θεότητα του Ολύμπου, όμως παρέμενε θεότητα. Της λένε «χρόνια πολλά» στις 23 Σεπτεμβρίου. Το Ίριδα είναι ένας εξίσου εύηχος τύπος του.
Λυδία: αν δεν ακολουθούσαμε την αλφάβητο, το Λυδία θα ήταν πρώτο στη λίστα μας αφού είναι από τα πρώτα αρχαιοπρεπή ονόματα που επανήλθαν στο προσκήνιο και ίσως ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του «Μαρία».
Μελίνα: παλαιότερα γνωρίζαμε μόνο την αείμνιστη Μελίνα Μερκούρη, όμως πλέον πολλά περισσότερα κορίτσια έχουν αυτό το όνομα. Γιορτάζουν αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού και συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου.
Μυρτώ: δεν είναι τόσο σπάνιο, όμως τα τελευταία χρόνια σίγουρα κερδίζει έδαφος. Γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου και έχει τόσο αρχαιοελληνικές ρίζες όσο και χριστιανικές.
Νεφέλη: σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν μητέρα του Φρίξου και της Έλλης και θυμίζει κάτι από… σύννεφα και ουρανό. Εκτός αυτού, σ’ εκείνη είναι αφιερωμένο ένα από τα πιο συγκινητικά τραγούδια της Χαρούλας Αλεξίου.
Φαίδρα: ακόμα μία κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης βρίσκεται στη λίστα μας. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη φαιδρός που σημαίνει χαρούμενος και αστείος. Αν ταιριάζει με την προσωπικότητα της κόρης σας, προτιμήστε το.
Φοίβη: σημαίνει «φωτισμένη» ενώ Φοίβος ονομάστηκε και ο θεός απόλλωνας. Είναι μικρό και εύηχο, γι’ αυτό και αρκετοί γονείς φαίνεται να έχουν απαρνηθεί το Μαρία και το Ελένη για χάρη του.