Το φυτό ευδοκιμεί κυρίως στη Σουμάτρα, ωστόσο άνθισε για πέμπτη φορά στους βασιλικούς κήπους του Εδιμβούργου
Φημίζεται για τη δυσοσμία που παράγει, σκοπός του είναι να μαγνητίζει τα σαρκοφάγα έντομα και μετρά χιλιάδες θαυμαστές που θέλουν πώς και πώς να το μυρίσουν έστω για μία φορά στη ζωή τους. Ο λόγος για το φυτό Titan Arum που ευδοκιμεί κυρίως στη Σουμάτρα, ωστόσο άνθισε για πέμπτη φορά στους βασιλικούς κήπους του Εδιμβούργου.
Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν περάσει απ’ το θερμοκήπιο του ιδρύματος τις τελευταίες δύο ημέρες για να έχουν την ευκαιρία να δουν την άνθιση του φυτού ύψους 2,6 μέτρων, πριν αυτό εξαφανιστεί για τα επόμενα -τουλάχιστον δύο- χρόνια.
Το φυτό είναι επιστημονικά γνωστό ως Amorphophallus Titanium. «Για μένα μυρίζει σαν παραλία με σάπια φύκια, έχει σχεδόν μια μυρωδιά ψαριού», είπε ο ειδικός στα τροπικά φυτά δρ. Axel Dalberg Poulsen, ο οποίος φροντίζει και μελετά το φυτό στους κήπους. Συμπλήρωσε πως «όταν η μυρωδιά είναι πολύ έντονη, τότε περνά στα ρούχα σου και μπορεί να τη μυρίζεις για μέρες».
Το εν λόγω φυτό χαρίστηκε στους βασιλικούς κήπους το 2002, αφού σπάρθηκε στις εγκαταστάσεις Hortus Botanicus στην ολλανδική πόλη Leiden. Σε εκείνο το στάδιο ο «κορμός» του είχε το μέγεθος ενός πορτοκαλιού. Οκτώ χρόνια αργότερα όμως, οι διαχειριστές των κήπων χρειάστηκε να δανειστούν ζυγαριές που χρησιμοποιήθηκαν για το ζύγισμα των ελεφάντων στον ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου, εφόσον ο κορμός έφτασε να ξεπερνά τα 150 κιλά.
Ο κορμός ξοδεύει μεγάλες περιόδους απορροφώντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας και θρεπτικών συστατικών από το έδαφος. Δεν άνθισε για πρώτη φορά μέχρι το 2015, αλλά έκτοτε ανθίζει σταθερά κάθε δύο έως τρία χρόνια. «Κατά μία έννοια, μπορεί να μην πεθάνει ποτέ», είπε ο δρ. Dalberg Poulsen.
Το φυτό μυρίζει σαν τυρί, ψάρι και σάπια κρεμμύδια
Το φυτό είναι ένα δημοφιλές αξιοθέατο για τους λάτρεις της κηπουρικής στην Ευρώπη από τότε που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Ιταλό βοτανολόγο Odoardo Beccari το 1878. Ένα δείγμα που μεταφέρθηκε στους Κήπους Kew του Λονδίνου έφερε χιλιάδες επισκέπτες στην πρώτη του άνθιση το 1889 λόγω της έντονης μυρωδιάς και της αλλόκοτης εμφάνισής του.
Οι ανακαινίσεις στα θερμοκήπια στο Εδιμβούργο περιόρισαν τον αριθμό των επισκεπτών, ενώ επεβλήθη και το αντίτιμο εισιτηρίου. Η Sadie Barber, η υπεύθυνη συλλογών έρευνας των κήπων, είπε ότι η μυρωδιά είναι πιο δυνατή αμέσως μετά την άνθηση και συνήθως εκπέμπεται τη νύχτα. «Μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ ευαίσθητη όσφρηση. Όταν το μυρίζουν νιώθουν ναυτία και θέλουν να φύγουν», είπε. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μυρίζει τυρί, σάπιο κρέας, ψάρι, σάπια κρεμμύδια, ωστόσο από κάποιους η ίδια μυρωδιά εκλαμβάνεται ως κάτι όμορφο! Πολύ περίεργο δεν είναι;» αναρωτήθηκε η ίδια.
Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) κατέταξε το εν λόγω φυτό σ’ αυτά που αντιμετωπίζουν «πολύ υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης» στην άγρια χλωρίδα και είναι πολύ πιθανό πλέον να υπάρχει μόνο σε βοτανικά ιδρύματα.
*Με πληροφορίες από BBC