Ο κορονοϊός ζει ανάμεσά μας: Η εμβολιαστική κάλυψη στο «μικροσκόπιο»


Ο κορονοϊός έχει μετατραπεί σε ενδημική νόσο, όπως δηλώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος. Η έννοια της πανδημίας έχει πλέον περάσει, και τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν ιό που ζει μαζί μας, προκαλώντας τακτικές εξάρσεις και υφέσεις.

Τρεις παράγοντες της έξαρσης: Έλλειψη εμβολιασμού και κουλτούρας

Αυτή την περίοδο βιώνουμε μία σημαντική έξαρση που αποδίδεται σε τρεις βασικούς παράγοντες, με τον κυριότερο να είναι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Μόνο 270.000 δόσεις εμβολίων έχουν γίνει για τον κορονοϊό, ενώ οι ευπαθείς ομάδες υπολογίζονται γύρω στα 3 εκατομμύρια. Συγκριτικά, για τη γρίπη έχουν γίνει γύρω στα 3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Εμβολιασμός: Μια ετήσια υποχρέωση

Ο καθηγητής Βασιλακόπουλος επισημαίνει την ανάγκη να ενσωματωθεί ο ετήσιος εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στη ζωή μας, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης. “Δεν λέω κάθε χρόνο ότι θα κάνω το 30ο ή το 31ο εμβόλιο, αλλά ότι κάνω το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης, έτσι πρέπει και με το εμβόλιο του κορονοϊού,” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες

Η συμπεριφορά μας πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Ο καθηγητής προτείνει τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους νέους και τη στενή επικοινωνία με ιατρούς για τις ευπαθείς ομάδες, ώστε να χορηγούνται έγκαιρα αντιικά φάρμακα που μειώνουν την πιθανότητα σοβαρής νόσησης.

Μην ξεχνάμε το εμβόλιο

Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος τονίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το εμβόλιο, ειδικά στην αρχή του φθινοπώρου. “Όταν ο κορονοϊός κάνει εξάρσεις να προσέχουμε πολύ κι όταν κάνει υφέσεις, ας είμαστε λίγο πιο χαλαροί, αλλά να μην ξεχνάμε το εμβόλιο,” υπογραμμίζει.

Η νέα αυτή εποχή για τον κορονοϊό απαιτεί ευαισθητοποίηση, προσαρμοστικότητα και, κυρίως, προληπτικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.



 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ