Μπάιντεν: Δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι στις απειλές του Ιράν


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «δεσμευμένες» να εγγυηθούν την ασφάλεια του Ισραήλ μπροστά σε «όλες τις απειλές του Ιράν». Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης, στην οποία συμμετείχε επίσης η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ο Μπάιντεν επέμεινε στη σημασία των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι στις απειλές του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι. Συζήτησε για την υποστήριξη της άμυνας του Ισραήλ απέναντι στις απειλές, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι και drones, και αναφέρθηκε σε πιθανή νέα αμυντική ανάπτυξη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για την αποτροπή σύρραξης μεγάλης κλίμακας στη Μέση Ανατολή.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών τύπου Κατιούσα εναντίον του βόρειου Ισραήλ, ως ανταπόδοση για το πλήγμα που σκότωσε τέσσερις Σύρους στον νότιο Λίβανο. Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση της Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία κορυφαίου στελέχους της, του Φουάντ Σουκρ, από τον ισραηλινό στρατό.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του φέρονται να ετοιμάζονται για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη. Στην κηδεία του συγκεντρώθηκαν χθες χιλιάδες άνθρωποι στην ιρανική πρωτεύουσα, ενώ η ταφή του αναμένεται να γίνει στο Κατάρ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ