Τι να μην κάνεις ποτέ στη δουλειά


Όσο ταλαντούχος κι αν είσαι πάνω στο κομμάτι ή το αντικείμενο στο οποίο εργάζεσαι, υπάρχουν μερικές νόρμες συμπεριφοράς και κανόνες διαγωγής που δεν πρέπει να ξεπερνάς. Α, και να μην είσαι και κόπανος, γενικότερα.

Και επειδή όλοι έχουμε ακούσει (και έχουμε δει) για περίεργα έως ακραία σκηνικά που έχουν λάβει χώρα σε εργασιακούς χώρους, ορίστε μερικά λάθη που ποτέ δεν πρέπει να κάνεις, αν θέλεις να τα πηγαίνεις καλά τόσο με το αφεντικό, όσο και με τους συναδέλφους σου.

Και αν για την πρώτη φορά μπορείς να δικαιολογηθείς λέγοντας πως δεν γνώριζες, τη δεύτερη παύει να είναι λάθος και γίνεται επιλογή.

Μην δεσμεύεσαι για κάτι που δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις
Είναι δελεαστικό να δίνεις υποσχέσεις σε συναδέλφους αλλά και σε πελάτες, ειδικά από τη στιγμή που πιστεύεις αυτό που τάζεις και ξέρεις ότι μπορείς να το κάνεις. Το πρόβλημα είναι πως πολύ συχνά προσθέτεις επιπλέον παροχές και τελικά δεν καταφέρνεις να πραγματοποιήσεις το αρχικό σου πλάνο. Αυτό θα σε κάνει να φανείς αναξιόπιστος. Αν επίσης έχεις δεσμευτεί να παραδώσεις κάτι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό ίσως και να γίνει δεκτό, με την προϋπόθεση να έχεις κάνει πραγματικά καλή δουλειά.

Όμως έχε υπόψιν πως περιμένουν από εσένα ακριβώς εκείνο το τελικό αποτέλεσμα που συμφωνήθηκε, τίποτα λιγότερο. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση θα φανείς απαράδεκτος, κυρίως γιατί δεν ξεκαθάρισες από την αρχή τον ακριβή χρόνο που θα χρειαστείς για να φέρεις εις πέρας το όποιο project, δημιουργώντας προσδοκίες που δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει ποτέ να υποβιβάζεις σκόπιμα τον χρόνο τον οποίο θα χρειαστείς σε ρεαλιστικά πλαίσια.

Δεν χρειάζεται να γλύφεις το αφεντικό σου
Όχι, η προσφιλής συνήθεια κάποιων -τις περισσότερες φορές μέτριων- εργαζομένων δεν είναι σε καμιά περίπτωση αυτό που στο χωριό μου θα ονόμαζαν εργαλείο για managing up. Το να χρησιμοποιείς επιτιμητικά σχόλια, γλοιώδεις κολακείες ή ακόμη και ψέματα δεν είναι πράγματα που θα οδηγήσουν στον αμοιβαίο σεβασμό, είναι αντιθέτως ένας ύπουλος και υποχθόνιος τρόπος για να τα καταφέρεις.

Στην πραγματικότητα προσπαθείς μόνο να χαλαρώσεις το «εγώ» του προϊστάμενού σου αντί να διεκδικήσεις κάτι καλύτερο για σένα με αξιόλογο τρόπο. Άσε που οι συνάδελφοί σου δε θα το εκτιμήσουν.

Να αποφεύγεις τα συναισθηματικά ξεσπάσματα
Το να στο γράφει αυτό ένας άνθρωπος που έχει σπάσει μερικά πληκτρολόγια και τηλεφωνικές συσκευές με συνοδεία πολλών καντηλιών, είναι κάπως περίεργο, αλλά όντως θα πρέπει να ακολουθήσεις αυτή τη συμβουλή. Κανείς δε θέλει κοντά του ανθρώπους που πετούν πράγματα πάνω στα νεύρα τους ή ουρλιάζουν ή κάνουν άλλους ανθρώπους να κλάψουν, και γενικότερα καλό είναι να διατηρούνται χαμηλοί τόνοι.

Το κάθε είδους ξέσπασμα άλλωστε σε έναν επαγγελματικό χώρο είναι ένδειξη χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης και σίγουρα μια πολύ καλή αφορμή για να απολυθείς. Η οποιαδήποτε έκρηξη σε καθιστά -ανεξαρτήτως λόγου που αυτή προήλθε- αναξιόπιστο, ασταθή, απρόσιτο έως εκφοβιστικό και αρνητικό. Ο έλεγχος των συναισθημάτων σου όμως ακόμη και για καταστάσεις που ξέρεις πως αδικείσαι είναι ένα σημαντικό όπλο για την καριέρα σου και ένα απαραίτητο προσόν για να πετύχεις.

Κανείς δε συμπαθεί τα φαγητά που μυρίζουν
Εκτός κι αν δουλεύεις σε τράτα, κανείς από τους συναδέλφους σου δεν πρόκειται να εκτιμήσει στο ελάχιστο τα αρώματα που θα αναδυθούν από το γαύρο πλακί ή τις σαρδέλες ή ακόμη και τον τόνο που περιέχει το ταπεράκι σου. Ο γενικός κανόνας εδώ είναι, εφόσον φέρνεις φαγητό από το σπίτι στο γραφείο, να φροντίζεις να μην έχει έντονη οσμή. Μπορεί να μοιάζει ως κάτι ασήμαντο, αλλά η δυσοσμία αποσπά την προσοχή και σε καθιστά αυτομάτως στόχο όχι και τόσο κολακευτικών σχολίων.

Δε «μαχαιρώνουμε πισώπλατα»
Οι τρεις παραπάνω λέξεις αρκούν για να καταλάβεις περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Τα «πισώπλατα μαχαιρώματα», ακούσια ή προσχεδιασμένα αποτελούν τεράστια πηγή διαμάχης σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Πολλοί το κάνουν μάλιστα για να αποφύγουν κάποιες συγκρούσεις, αλλά η πραγματικότητα είναι πως δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις και δράματα. Και μην ξεχνάς ποτέ πως υπάρχει και ο κίνδυνος του στιγματισμού.

Προσπάθησε να μην είσαι αρνητικός
Οk, δε λέω να συμπεριφέρεσαι σαν πανελετζού που χορεύει αμέσως μετά το διαφημιστικό διάλειμμα αλλά ακόμη και σε περιπτώσεις και ημέρες που δε νιώθεις και πολύ καλά συναισθηματικά, μην αφήσεις την αρνητικότητά σου να διαρρεύσει. Έχεις βρεθεί σε μια δουλειά για να κάνεις ευκολότερη τη ζωή του προϊσταμένου και της ομάδας σου, όχι δυσκολότερη.

 

Μη γίνεσαι κουτσομπόλης
Σε όλους αρέσει το κουτσομπολιό (ή σχεδόν σε όλους), όσο κι αν δεν το παραδέχονται. Όταν όμως αυτό συμβαίνει τακτικά στον εργασιακό χώρο και αφορά κάποια άτομα που βρίσκονται μόλις λίγα γραφεία πιο πέρα, τα πράγματα μπορεί να γίνουν εξαιρετικά άβολα. Και εύκολα μπορείς ξαφνικά να γίνεις κακεντρεχής και αρνητικός.

Όχι, δε μισείς τη δουλειά σου
Το τελευταίο πράγμα που θέλει να ακούσει ένας συνάδελφός σου ή -ακόμη χειρότερα- το αφεντικό σου είναι να λες πως μισείς τη δουλειά σου. Αυτό, πέρα από το ότι σε χαρακτηρίζει σαν κακό επαγγελματία, ρίχνει σε αρκετά μεγάλο βαθμό το ηθικό και την ψυχολογία της ομάδας σου. Και να γνωρίζεις, πως πάντοτε υπάρχει ένας ενθουσιώδης τύπος που περιμένει μια ευκαιρία για να καθίσει στην καρέκλα του γραφείου σου.

Όλες οι παραπάνω συμπεριφορές μπορεί να ακούγονται ακραίες ή και ασυνήθιστες, αλλά έχουν μια τάση να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και στους πιο συνεπείς, ήρεμους και αποδοτικούς εργαζόμενους. Μια υπενθύμιση οφείλεις να την κάνεις στον εαυτό σου πού και πού, ώστε να μπορείς εύκολα να τις αποφύγεις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ