ΕΣΥ: Οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας


Η ελληνική κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου εργάζονται πυρετωδώς πάνω σε μέτρα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τις γενικές γραμμές αυτών των αλλαγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Εκσυγχρονισμός των τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ)

Μία από τις κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Τα νέα “Επείγοντα” θα λειτουργούν άμεσα σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε πολλές περιοχές της χώρας, οι ανακατασκευές των χώρων είναι ήδη σε εξέλιξη, ώστε οι ασθενείς να εξυπηρετούνται σε πιο σύγχρονες αίθουσες. Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού παραμένει πρόκληση, και η αποτελεσματική λειτουργία των νέων τμημάτων εξαρτάται από τις απαραίτητες προσλήψεις.

Νέο σύστημα εφημεριών

Από τον Οκτώβριο, το νέο σύστημα εφημεριών θα αρχίσει να εφαρμόζεται, με όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής να λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Αυτό θα προσφέρει στους πολίτες περισσότερες επιλογές και θα μειώσει την αναμονή. Και σε αυτήν την περίπτωση, η έλλειψη προσωπικού είναι ζήτημα, με τα συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζομένων στο ΕΣΥ να τονίζουν την ανάγκη για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Αν και έχουν υποσχεθεί πάνω από 10.000 νέες προσλήψεις, μέχρι στιγμής έχουν γίνει μόνο επικουρικές προσλήψεις. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, πάνω από 8.000 οργανικές θέσεις γιατρών παραμένουν κενές στο ΕΣΥ.

Αναδιοργάνωση των μονάδων υγείας

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναδιοργάνωση των δημοσίων δομών υγείας, αντί για συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Αυτό σημαίνει αλλαγή χρήσης μονάδων και μετακινήσεις προσωπικού. Ο νέος υγειονομικός χάρτης περιλαμβάνει κεντρικά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, με μετακινήσεις εργαζομένων για την πλήρη στελέχωση των κλινικών. Οι μικρότερες μονάδες θα εξυπηρετούν τις πρώτες ιατρικές ανάγκες των κατοίκων, ενώ τα πιο σοβαρά περιστατικά θα παραπέμπονται στα κεντρικά νοσοκομεία.

Αν και οι αλλαγές αυτές αναμένεται να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει καλέσει για συναίνεση τόσο από τους υγειονομικούς όσο και από τις τοπικές κοινωνίες.

Με αυτές τις μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση στοχεύει στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία, δίνοντας προτεραιότητα στην αναβάθμιση των υποδομών και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ