Ρεύμα: Έκτακτο τέλος 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στους ηλεκτροπαραγωγούς για ελάφρυνση των νοικοκυριών


Ρεύμα: Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αργά το βράδυ της Τρίτης (30/7) τροπολογία στη Βουλή που επιβάλλει έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Η απόφαση αυτή έρχεται ως μέρος της προσπάθειας για την ανακούφιση των νοικοκυριών από το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Λεπτομέρειες της τροπολογίας

1. Επιβολή ειδικής εισφοράς

Σύμφωνα με την τροπολογία, επιβάλλεται ειδική εισφορά ύψους 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Η εισφορά αυτή θα συμβάλλει στη χρηματοδότηση της επιδότησης των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να μειωθούν οι τελικές τιμές για τους καταναλωτές κοντά στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.

2. Διάρκεια εφαρμογής

Η εισφορά αυτή επιβάλλεται αρχικά για τον μήνα Αύγουστο, με δυνατότητα παράτασης για μέχρι τρεις μήνες, αν κριθεί απαραίτητο.

3. Ειδικό τιμολόγιο «Γαία» για αγρότες

Επιπλέον, η τροπολογία προβλέπει τη μεταφορά των αγροτικών παροχών στο ειδικό τιμολόγιο «Γαία» από 1η Αυγούστου, με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αγρότες και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν αν δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ειδικό τιμολόγιο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα ρυθμίζονται με μηδενικό επιτόκιο.

4. Εξαιρέσεις από την εισφορά

Από την εισφορά εξαιρούνται οι μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) που έχουν συνάψει συγκεκριμένες συμβάσεις πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3468/2006.

Σκοπός και αναμενόμενα αποτελέσματα

Η πρωτοβουλία αυτή, που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει στόχο να ανακουφίσει τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν προκύψει λόγω της ανόδου των τιμών πώλησης του ρεύματος από τις μονάδες φυσικού αερίου σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το κόστος παραγωγής. Η εισφορά αυτή επιδιώκει να περιορίσει την υπερβάλλουσα κερδοφορία των μονάδων φυσικού αερίου και να προσφέρει οικονομική ανάσα στους καταναλωτές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα έσοδα από την εισφορά θα χρηματοδοτήσουν την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, με το ύψος της επιδότησης να οριστικοποιείται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επιβολή του έκτακτου τέλους των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στους ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση επιδιώκει να προστατεύσει τα νοικοκυριά από τις οικονομικές πιέσεις που προκαλούνται από την άνοδο των τιμών και να διασφαλίσει μια πιο προσιτή τιμή ρεύματος για όλους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ